Primăria a găsit o nouă metodă de a face bani, iar la inițiativa lui Ovidiu Crețu s-a cumpărat un utilaj de ridicări-auto. Echipamentul va intra în acțiune în cursul acestei veri, iar până atunci, consilierii locali vor stabili tarifele acestei operațiuni, prestată în ultimii ani de firma DUMCOR căreia i-a expirat contractul de concesiune.
Primăria Bistriţa şi-a luat utilaj de ridicări auto! Autovehiculul a costat 391.600 de lei (fără T.V.A) și va fi livrat în scurt timp, de către EVW HOLDING S.R.L. din Cluj, firma care a câștigat licitația.
Utilajul va fi deservit de angajații Primăriei Bistrița, iar sumele încasate în urma acestei operațiuni vor intra direct în bugetul local.
Până acum, Primăria avea concesionat acest serviciu firmei Dumcor, care deținea un astfel de utilaj, dar și curte păzită. La expirarea contractului, primăria a decis să gestioneze această afacere.
TARIFELE practicate până acum de municipalitate, în urma concesionării serviciului de ridicări-auto, conform anexei la HCL nr 214/2009:
a) taxa pentru deblocarea rotilor încasată de către Primăria municipiului Bistrița, în valoare de 50 lei/autovehicul;
b) tarif de staționare de la ridicare până la eliberarea vehiculului pentru fiecare zi de întârziere în valoare de 30 lei/autovehicul/zi încasat de societatea autorizată;
c) tarif de ridicare, transport și depozitare încasat de către societatea autorizată de 300 lei/autovehicul, cu TVA inclus.
Cu siguranță, anexa la HCL nr 214 va fi modificată, fiind vorba acum de un serviciu practicat de Primăria Bistrița, care automat exclude orice altă firmă intermediară.
Care este baza legală a acestei operațiuni?
Vor fi ridicate mașinile parcate neregulamentar, în special cele care blochează traficul. De asemenea, șoferii care ocupă locul unui abonat al parcărilor de reședință vor fi vânați de Poliția Locală.
Măsura ridicarii si depozitării vehiculelor parcate ilegal este întemeiată de dispozitiile art. 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificările ulterioare.
1. Poliția Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.
2. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului stationat neregulamentar se suportă de către deținătorul acestuia.
3. Ridicarea vehiculelor dispusă de poliția rutieră în condițiile prevazute la alin. (1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.
În ce priveste legalitatea acestor Regulamente, avocatul Tudoriu Dan Felix consider pe avocat.net că regulamentele impuse prin Hotărâri de Consiliu Local sunt ilegale.
Art. 64 alin. 3 din OUG 195/2002 dispune că procedura după care se face ridicarea vehiculelor în astfel de situatii va fi prevazută prin Regulament. Însă, în înțelesul OUG 195/2002, noțiunea de regulament are o definiție precisă. Conform art.124 alin. 2 din OUG 195/2002, se prevede ca „în termen de 30 de zile de la data publicării, Ministerul Administrației și Internelor va elabora regulamentul de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.”
Astfel, acest regulament NU este orice act de aplicare a ordonanței, ci un act aprobat prin Hotărâre de Guvern. În momentul de față, în vigoare este Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006 care, însă, NU dispune în ce privește procedura de ridicare a autovehiculelor. Faptul că până în acest moment Guvernul nu a reglementat această procedură, aceasta nu înseamnă că autoritățile publice locale sunt îndreptățite să procedeze la adoptarea unui astfel de regulament (de altfel, câte unul pentru fiecare autoritate locală în parte în funcție de tot felul de interese particulare), depășindu-și în mod vădit atribuțiile, intrând într-un domeniu unde competența de reglementare aparține exclusiv Guvernului României.
Aceste acte normative adoptate de consiliile locale sunt NULE, fiind adoptate cu depășirea atribuțiilor consiliilor locale. În plus, ele sunt nule și din perspectiva faptului că acorda dreptul de a proceda la ridicarea și depozitarea vehiculelor unor persoane private, ceea ce contravine OUG 195/2002, așa cum arătam mai sus.
Pe cine vânează HINGHERII de mașini?
În conformitate cu prev.art.142 si art.143 din Hotărârea Guvernului României nr.1391/2006, se supun ridicării autovehiculele aflate în una din următoarele situații:
a) în zona de acțiune a indicatorului "Oprirea interzisă";
b) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mică de 50 m înainte și după acestea;
c) pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, precum și pe viaducte;
d) în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
f) în intersecții, inclusiv cele cu circulatie în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției;
g) în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, precum și la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjenește circulația a două vehicule venind din sensuri opuse, precum și în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în același sens ar fi obligațăi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
i) în locul în care se impiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
j) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificațiile "Drum îngustat", "Prioritate pentru circulația din sens invers" sau "Prioritate față de circulația din sens invers";
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni și/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
l) pe platforma căii ferate industriale ori la mai puțin de 50 m de aceasta, dacă circulația vehiculelor pe șine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
m) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres și a celor nationale europene (E);
n) pe trotuar, dacă nu se asigură spațiu de cel putin 1 m pentru circulația pietonilor;
o) în locurile unde este interzisă depășirea.
p) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
q) în zona de actiune a indicatorului cu semnificația "Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
r) pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;
s) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
ş) în pante și în rampe;
t) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația "Staționare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația "Zonă de staționare cu durata limitată" peste durata stabilită.
(3) Constituie contravenţie şi se supun ridicării autovehiculele expuse pe domeniul public, inclusiv în parcări amenajate, în vederea vânzării
Vezi aici Hotărârea de Consiliu Local HCL 214/2009 prin care se reglemenetază activitatea de ridicări-auto
http://www.primariabistrita.ro/TemplateWeb/2009/Hotarari.nsf/Hotarari/25CC4740642BD422C2257677002584EC?OpenDocument