Ultimul act care trebuia întocmit de autoritățile județene pentru depunerea spre finanțare a proiectului „drumul Poarta Transilvaniei” va fi finalizat cel mai probabil într-o lună de zile. Este vorba despre un audit de trafic care va crește costurile proiectului, dar e obligatoriu pentru depunerea dosarului la finanțare.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a anunțat că săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de trafic pentru Poarta Transilvaniei. „La începutul acestei săptămâni au fost desemnați auditorii și într-o lună de zile, o lună și un pic se va termina auditul. Este singurul document care ne mai lipsește la documentația pentru drumul Poarta Transilvaniei, în rest avem toate actele pregătite. La sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, putem depune proiectul spre finanțare pentru Poarta Transilvaniei”, a precizat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Despre studiul de auditare, președintele CJ s-a plâns încă din primăvara acestui an că va crește cu încă 5.000 de euro prețul fiecărui kilometru de drum. Deși conducerea CJ a solicitat scoaterea din ghidul de finanțare a acestui studiu nu a reușit să îi convingă pe finanțatori să renunțe la acest document.
În aceste condiții, după câteva luni de așteptare, conducerea CJ nu a avut de ales și a început demersurile pentru realizarea acestui studiu de trafic chiar dacă cerința nou apărută în ghidul de finanțare înseamnă creșterea cu 5.000 de euro a cheltuielilor pentru fiecare kilometru de drum, ceea ce duce în plus la creșterea investiției cu 400 de mii de euro.
Modernizarea drumului Poarta Transilvaniei, unul dintre cele mai importante obiective din regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, presupune realizarea unui drum de 80 km, drum care să lege o serie dintre cele mai importante obiective turistice din Bistrița-Năsăud, respectiv zona Tihuța-Colibița de Munții Rodnei și Pasul Rotunda.
Proiectul ce vizează „Modernizare DJ 172 D - Mureșenii Bârgăului - DN 17 - lac Colibița - Colibița - Bistrița-Bârgăului- DN 17-Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică - DN 17 - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei limită cu jud. Suceava” presupune o investiție de peste 78 milioane de euro, de acest drum modernizat urmând să beneficieze aproximativ 30.000 de localnici.
Conform ultimelor studii realizate pentru depunerea cererii de finanțare prin Programul Operațional Regional pentru 2014-2020, pentru fiecare kilometru de drum ar fi necesari o sumă de 985.000 de euro.