Pompierii bistriţeni au avut o săptămână grea şi au muncit mult. În perioada 20-26 august pe raza judeţului au avut loc şapte incendii de vegetaţie. Hectare întregi de păşune au fost mistuite de flăcări. Ieri au ars chiar şi patru hectare de pădure.
Neatenţia şi lipsa de interes pot provoca uneori adevărate dezastre. Sunt situaţii în care unii îşi curăţă terenurile şi dau foc resturilor fără a se gândi că pot provoca incendii. Săptămâna trecută au fost şapte incendii de vegetaţie iar pompierii au avut mult de muncit pentru a stinge flăcările.
Primul incendiu anunţat a fost marţi, în 21 august, în localitatea Tonciu. Ziua de joi a fost cu adevărat grea pentru pompieri. Trei incendii de vegetaţie au izbucnit pe raza judeţului. Baţa, Tonciu şi Floreşti sunt localităţile în care vegetaţia uscată din cauza secetei a ars şi a dat de furcă pompierilor.
În data de 25 august, vineri, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au fost anunţaţi de izbucnirea unui incendiu de vegetaţie pe raza localităţii Şieu Sfântu.
Tot vineri, un alt incendiu de vegetaţie a fost anunţat în localitatea Nimigea de Jos. Pompierii spun că acesta a fost cel mai puternic incendiu şi că exista riscul ca flăcările să ajungă la pădure.
Duminică, un apel către serviciul 112 anunţa că în locul numit ''Dealul Borţii'', care aparţine de comuna Maieru, a izbucnit un puternic incendiu de vegetaţie. Patru hectare de păşune şi pădure au fost mistuite de flăcări. Pompierii din cadrul ISU Sângeorz-Băi şi voluntari din comună au reuşit să stingă flăcările înainte ca pagubele să fie şi mai mari.
Conform legii, cei care ard resturi vegetale, gunoaie, deseurilor si alte materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, riscă să fie sancţionaţi cu amendă de la 1.000 de lei până la 2.500 lei.