Au cântat pe scenă, au oftat, au râs în hohote, au făcut magie cu viorile și trompetele, au pocnit confetti și au smuls ropote furtunoase de aplauze din partea bistrițenilor care au umplut până la refuz Sinagoga, ieri seară, la concertul extraordinar de Anul Nou susținut de Noua Orchestră Transilvană și Filarmonica Transilvania Cluj.
Atmosferă incendiară de sărbătoare, ieri seară, la Sinagoga din Bistrița, acolo unde s-a desfășurat deja tradiționalul concert extraordinar de Anul Nou organizat de Centrul Județean pentru Cultură. Gavril Țărmure, managerul instituției a și subliniat, în cuvântul de deschidere, că 2015 este anul în care începe stagiunea muzicală permanentă cu numărul 20 și că, dacă la început bistrițenii aveau parte de 25 – 30 de concerte anual, în 2014 au fost nu mai puțin de 70 de concerte de muzică de cameră şi simfonică.
„Sper să primiți cu bucurie și acest concert, ca de fiecare dată... Să aveți un an bun, plin de bucurii și împliniri” le-a mai urat Gavril Țărmure spectatorilor recitându-le și minunatul poem „Colind” al lui Ion Mureșan.
De altfel, concertul a fost un succes total, Sinagoga din Bistrița a fost arhiplină, oamenii au ascultat fascinați concertul chiar și stând în picioare, iar dirijorul orchestrei, Romeo Rîmbu a făcut un adevărat spectacol, similar celui din Viena: a schițat mișcări de dans pe scenă, a schimbat replici și acorduri muzicale cu instrumentiștii și, la finalul primei părți – a pocnit chiar și un tub de confetti spre surprinderea spectatorilor, afișând apoi un șal de magician pe care erau inscripționate cuvintele „La Mulți Ani!”.
Nici muzicienii nu s-au lăsat mai prejos și, depășindu-și partiturile – au cântat pe scenă, au oftat, au râs în hohote, au făcut magie cu viorile și trompetele, și-au zâmbit, s-au simțit bine și au smuls ropote furtunoase de aplauze din partea bistrițenilor.
La fel de aplaudați au fost și soliştii Dana Păcuraru (soprană) și Mihai Lazăr (tenor) care au interpretat magistral câteva piese din repertoriul tradițional al concertelor de anul nou.
Ce a fost diferit totuși de alte asemenea concerte a fost partea a doua a recitalului care a cuprins fermecătoare piese latino-americane, și nu doar bine-cunoscutele valsuri ale familiei Strauss.
De altfel, dirijorul Romeo Rîmbu a promis că spectatorii își vor dori mai mult spațiu pentru a și dansa pe ritmurile de samba sud-americane...
Concertul extraordinar s-a încheiat cu faimosul Radetzky March pe care, ascultându-l, bistrițenii au aplaudat la scenă deschisă în ritmul alert și captivant al compoziției lui Johann Strauss și fiind totodată atenți la bagheta dirijorului Romeo Rîmbu care a ajuns astfel să dirijeze inclusiv aplauzele...