Dosarul cu nume de cod „POETUL” a răvăşit de câteva zile existenţa poetului Alexandru Cristian Miloş. În cele aproape 300 de pagini scriitorul bistriţean a descoperit că a fost „turnat” la Securitate de cel mai bun prieten, poetul Luca Onul. Ex-directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Gălăţan, se află şi el printre turnători.
Printre cei mai zeloşi turnători...
a fost şi colonelul Emil Dreptate, fostul director al cotidianului Mesagerul, căruia îi aparţine şi ultima notă informativă, datată 7 decembrie 1989: „Colonelul Emil Dreptate descria în nota aia cum am intrat eu în biroul directorului Alexandru Câţcăuan şi i-am spus că mai bine rămânea strungar în loc să meargă la „Ştefan Gheorghiu”. Am mai spus atunci că toţi activiştii PCR sunt analfabeţi şi că urmează şi la noi marea schimbare, ca-n celelalalte ţări europene...” a povestit Alexandru Cristian Miloş pentru Bistriţeanul.ro.
Printre notele Securităţii, poetul şi-a descoperit scrisori interceptate, trimise către alţi scriitori sau reviste din Bucureşti dar şi manuscrise şi poezii pe care miliţienii care l-au percheziţionat în ’84 i le-au sustras din casă. „Le credeam pierdute, şi când colo le-am găsit în dosar...! Şi o scrisoare a lui Virgil Raţiu către Nicolae Băciuţ în care povestea despre poeziile mele a fost interceptată şi deschisă, am găsit-o fotocopiată în dosar...” a mai spus Miloş.
Nicolae Gălăţan, fostul director al Centrului Judeţean pentru Cultură a dat şi el cu subsemnatul pe la Securitate, iar Ion Moise şi Dumitru Andraşoni (jurnalişti la fostul cotidian „Ecoul”) se dezic și condamnă acțiunile anti comuniste ale poetului în declarațiile altora. De asemenea, există în dosar și declarații semnate de profesoara Lucia Bârsan (director adjunct la Liceul „Liviu Rebreanu” pe atunci) sau Petre Băcanu (maior, soţul profesoarei de biologie Otilia Băcanu de la Liceul „Andrei Mureşanu”).
„În ’84, la Centenarul Liviu Rebreanu Nicolae Gălăţan a pus să fiu dat afară din sală pentru că aş avea probleme cu Securitatea după ce, cu un an înainte, tot Gălăţan şi Mircea Prahase (fost director la Muzeul Judeţean) au chemat forţele de ordine să mă dea afară de la Convenţia Naţională de Science Fiction care s-a desfăşurat în 1983 la Bistriţa. Nu m-au lăsat să intru în sală deşi aveam de ridicat un premiu...!”
Miliţienii şi profesorii "ciripeau" din conversaţiile lui Miloş
Numeroase note informative sunt semnate de Isac Dumitru, metodist până acum 2, 3 ani la Casa de Cultură „George Coşbuc” din Bistriţa, acum pensionar, sau de căpitanul de securitate Augustin Rus – mort în condiţii suspecte, în propria casă, după ce ar fi înghiţit o cantitate foarte mare de substanţă toxică.
Şi căpitanul Ioan Galdău, căpitanul Simion Pleşca, sergentul major Sălăgean V. Radu sau cântăreţul de muzică folk Anton Oproaie, alături de diferiţi alţi poeţi şi profesori consemnează în note informative sau declaraţii manifestările anticomuniste ale lui Miloş, acţiunile sale duşmănoase şi ostile la adresa regimului comunist.
În dosarul POETUL mai apar declaraţii semnate de membri ai grupului de satiră şi umor Ridendo, printre care Miloş a descoperit o declaraţie a regretatului profesor Tic Moldovan sau note informative ale profesorului de istorie Ioan Chiuzan – afirmă Alexandru Cristian Miloş.
Scriitor foarte bun, prieten şi mai bun - turnător de elită
Ceea ce l-a şocat pe Miloş în mod deosebit a fost faptul că a descoperit în dosar şi declaraţii ale unuia dintre cei mai buni prieteni ai săi – Luca Onul. „În dosar apare cu pseudonimul Lucian Trandafirescu... Dar i-am recunoscut scrisul... Am acasă volumele sale, cu dedicaţie, este acelaşi scris” a povestit cu amărăciune Alexandru Miloş adăugând că nu poate să-i poarte pică şi că, cel mai probabil, a fost strâns cu uşa să-şi toarne prietenii şi colegii.
„Mai trist este că toţi cei care m-au turnat au primit bani pentru asta... Se plăteau atunci notele informative şi turnătoriile..." a povestit poetul bistriţean care intenţionează să consulte un avocat în legătură cu acest dosar.
"Aş vrea acum, că am primit dosarul de la CNSAS, după aproape un an de când l-am solicitat – aş vrea să consult un avocat, să văd ce drepturi am, să primesc un certificat de revoluţionar şi, poate o indemnizaţie cu care să trăiesc decent... Cred că mi s-ar cuveni nişte reparaţii morale din partea Statului Român pentru că am fost hăituit de Securitate timp de zece ani...” a mai povestit Alexandru Cristian Miloş pentru Bistriţeanul.ro.