Un nou proces în care un bistriţean a învins justiţia română la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ajuns la final zilele acestea. Augustin Ostace va primi despăbugiri de la statul roman după ce i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată chiar de justiţie.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis la începutul acestei săptămâni ca bistriţeanul să fie despăgubit după ce în 1981 i-a fost stabilită în instanţă parternitatea unui copil însă, în 2003 când se puteau efectua altfel de testări şi a adus proba contrarie, aceasta nu i-a fost admisă de instanţele româneşti.
Cazul este cu atât mai ciudat cu cât chiar Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" susţinea că testarea făcută în 2003 nu putea fi realizată în 1981 însă judecătorii nu au admis proba.
Bistriţeanul, care locuieşte de mulţi ani în strainătate, a deschis în urmă cu opt ani un proces la CEDO şi zilele trecute a şi câştigat.
În 1981 printr-o decizie a Tribunalului Bistriţa-Năsăud Augustin Ostace a fost declarat tatăl unui copil, H. A., născut în 1980. Mama băiatului a fost cea care a deshis acţiunea în instanţă iar, conform Mediafax, “la baza deciziei au stat mărturii potrivit cărora existase o legătură între petent şi mama copilului, precum şi o expertiză medico-legală pe baza analizei grupelor sangvine care a relevat o "paternitate nedecisă", fără a fi exclus ca bărbatul să fie tatăl copilului”.
În anul 2003, atât Ostace cât şi tânărul H.A. s-au supus unei noi expertize pentru stabilirea paternităţii, la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", rezultatul fiind negativ.
În aceste condiţii Augustin Ostace s-a adresat Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi a cerut revizuirea deciziei din 1981. Supriză însă: cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nu era adusă o probă care exista şi la momentului judecării cazului în 1981 şi de care părţile nu aveau cunoştinţă! Nu a avut mai mult succes nici la Curtea de Apel Cluj...
După ce a pierdut procesul, bistriţeanul s-a adresat judecătorilor de la CEDO şi, după aproape 8 ani a avut câştig de cauză.
“CEDO a constatat că, la momentul petrecerii faptelor, petentul nu avea posibilitatea să conteste paternitatea, fiindu-i astfel încălcat dreptul la viaţa privată, prevăzut în articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului” mai scrie Mediafax..
La finalul acestui proces judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit ca Augustin Ostace să primească de la statul român daune morale de 5.000 de euro la care se mai adaugă 3000 de euro cheltuieli de judecată.
FOTO: Răsunetul