În urma revoluției financiare, ONG-urile au rămas descoperite financiar din cauza procedurii anevoioase de depunere a formularului 230. După ce Ana Dragu împreună cu alte mămici, ce au copii cu autism, au discutat cu ministrul Dăncilă, apar și primele vești bune: simplificarea procedurii de depunere a formularului 230.
Revoluția financiară a lovit în toate direcțiile, dar parcă cel mai mult a umblat în buzunarele ONG-urilor. Unele se vedeau în incapacitatea de a-și continua activitatea deoarece nu mai puteau beneficia de cei 2% direcționați de cei care doreau să ajute.
În această situație se afla și Centrul „Micul Prinț”, dedicat copiilor cu tulburări din spectrul autist.
Ana Dragu a luptat pentru această cauză, însă recunoștea că o dată cu procedura anevoioasă de depunere a formularelor 230, bugetul va scădea semnificativ.
Mai multe despre acest lucru puteți citi AICI.
În urma gafei Ministrului Dăncilă, mamele unor copii cu autism, și totodată managerii a mai multor centre dedicate copiilor cu TSA, au avut o întâlnire cu aceasta și i-au adus la cunoștință greutățile lor și moduri de rezolvare a problemelor.
Astfel, apare și primul câștig: resimplificarea depunerii formularelor 230.
„Ministerul Finanțelor Publice şi ANAF fac precizări privind procedura depunerii formularului 230, în contextul măsurilor de simplificare și debirocratizare pe care le are în vedere în acest an. Pentru aplicarea unitară la nivel naţional a prevederilor legale prin circulara transmisă structurilor teritoriale ale ANAF se clarifică posibilitatea depunerii formularului 230 şi de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei redirecţionate. Măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul SPV care reprezintă un alt obiectiv strategic al Ministerului Finanțelor Publice. Astfel, se are în vedere centralizarea de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a formularelor 230, semnate de contribuabili și depunerea acestora la ANAF în baza unui borderou în condiţiile asumării de către reprezentantul ONG/unităţii de cult a răspunderii sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals. În baza rolului activ şi ca măsură de securizare ANAF va notifica contribuabilii cu privire la opțiunea exercitată prin formularul 230 primit, astfel încât aceștia să cunoască faptul că se dă curs cererii de direcţionare a cotei de 2%. Trebuie menționat faptul că persoana fizică poate anunța administrația fiscală, într-un termen rezonabil de 30 de zile, dacă sunt inadvertențe cu privire la opțiunea exercitată” precizează MAP și ANAF pe pagina instituției.
Mai exact:
- formularele 230 vor putea fi depuse de către persoane fizice direct sau prin împuternicit (împuternicire simplă) sau de ONG-uri pe bază de borderou semnat și ștampilat. Depunătorii își vor asuma autenticitatea formularelor depuse prin semnătură și, după caz, ștampilă - borderoul va cuprinde următoarele câmpuri obligatorii: datele de contact ale ONG-ului și datele delegatului/împuternicitului în relaţia cu AF-urile;
- formularele vor fi verificate, procesate iar sumele colectate vor fi virate în conturile ONG-urilor în termen de 3 luni de la data depunerii la ghișeu, prin poștă sau online.
- în situația depunerii formularelor centralizat de către ONG cu borderou, ANAF va verifica fiecare formular notificând în scris contribuabilii depunători. Dacă contribuabilul se trezește că apare pe un borderou al unui ONG ca deponent, fără să fi dorit acest lucru, are dreptul de a se sesiza pentru necorectitudinea datelor în termen de 30 zile de la data trimiterii. În cazul lipsei unui răspuns din partea contribuabilului, formularul se consideră valid trecându-se astfel la pasul următor, cel de virare a sumelor aferente către ONG-ul pentru care a optat contribuabilul.
- Depunătorii de formular 200 care realizează, pe lângă venituri din salarii, alte venituri (chirii etc) aceștia vor putea opta pentru redirecţionarea procentului de 2% din impozitul pe venit către un ONG completând un câmp special prevăzut în formularul unic. Acest formular va fi activ din luna martie a acestui an și va avea termen de depunere 25 iunie. Sumele vor fi virate către ONG tot în termen de 3 luni, după verificare, procesare etc.