Împătimiţi ai aviaţiei din al II – lea Război Mondial au descoperit că Budacul de Jos este o adevărată mină de istorie, găsind în câmpia acestuia diferite obiecte dar şi descoperind întâmplări legate de acest loc ce fac istoria anilor 1939 – 1945 să reînvie.
Mulţi iubesc istoria şi citesc cărţi sau urmăresc documentare. Sunt unii însă care nu doar că le place să citească din istorie, dar vor să o descopere singuri.
Aşa se face că un grup de nemţi, pasionaţi de aviaţia din al II – lea Război Mondial au luat câteva detectoare de metale şi au pornit în căutarea istoriei. Ajunşi pe câmpia Budacului de Jos, ei au descoperit că aceasta este o adevărată mină de istorie.
În urma cercetărilor făcute cu detectoarele de metal, în câmpia aceasta au fost găsite diferite piese din timpul celui de-al doilea Război Mondial, tubul unei paste de dinţi Kalodent – foarte uzuală în acea vreme, capace pentru protecţia fitilului la bombele aeriene, poze, cartuşe Waffenamt Lutwaffe folosite în această bătălie, dar şi o siglă escadrilă.
Şi dacă tot suntem în luna august, de menţionat este faptul că la 31 august 1944, pe câmpia aceasta s-a stins din viaţă pilotul militar Otto Fonnekold. Acesta avea 136 de victorii (avioane ale inamicului doborâte în luptele aeriene). Ultimele trei avioane doborâte au fost exact pe 31 august 1944 în zona Reghin. El moare aici, pe câmpia Budacului de Jos, fiind doborât tot de un avion P-51 ( ca şi cele pe care le doborâse el ) care-l urmărise din Reghin.
Mai mult, iubitorii de istorie spun că pe aerodromul din Budacul de Jos 1944 existau 6 unităţi Luftwaffe.
Aşadar, câmpia Budacului de Jos este o adevărată carte de istorie. Trebuie doar ca cineva s-o descopere şi să o „citească”.
Foto holland.ro