Zilnic zeci de persoane sună la 112 pentru a cere ajutorul medicilor atunci când au probleme de sănătate sau sunt victime ale unor accidente. Medicii şi asistenţii de la Ambulanţă au de luptat zi de zi pentru a salva vieţi şi pentru a ajuta bolnavii. În primele trei luni ale acestui an echipajele de la Ambulanţă au intervenit de peste 6.500 de ori.
Afecţiuni cardiace, afecţiuni neurologice, afecţiuni psihiatrice, diabet zaharat, alergii, intoxicaţii diverse sau răni datorate unor accidente ori agresiuni sunt doar câteva dintre problemele pentru care zilnic zeci de oameni au nevoie de îngrijiri medicale şi sună la 112 pentru a cere ajutorul.
Potrivit unui raport al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, numai în primele trei luni ale acestui an la dispeceratul Ambulanţei au fost înregistrate 12.581 de apeluri. Dintre acestea 4.255 au fost în luna ianuarie, 3.932 în luna februarie, iar restul de 4.394 în luna martie.
"Compartimentul de Urgenţă şi Transport Medical asistat a deservit în perioada evaluată un număr de 6.523 de de urgenţă medico-chirurgicale", se arată într-un raport al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud.
Potrivit aceluiaşi raport, media intervenţiilor la care au participat echipajele SAJ BN este de 72 la fiecare 24 de ore.
"Faţă de trimestrul I al anului 2013, numărul total al solicitărilor a crescut cu 4,84 la sută", se mai arată în acelaşi raport.
Din totalul de intervenţii la care au participat cei de la SAJ BN, au fost 6.063 de persoane care au ajuns la spital, 156 de persoane care au primit îngrijiri la locul solicitării şi nu a fost necesar transportul la spital, 511 persoane care au refuzat să meargă la spital ori să primească îngrijri medicale la locul solicitării dar şi 43 de persoane care nu au fost găsite la locul solicitării.
"Compartimentul de Consultaţii Medicale de Urgenţă la Domiciliu şi Transport sanitar a deservit 270 de solicitări de consultaţii la domiciliu şi 1.844 de cazuri de transport sanitar neasistat (din care 1.497 reprezintă solicitările pentru transportul pacienţilor dializaţi)", mai scrie în raport.
În trei luni de zile, ambulanţele de care SAJ BN dispune au parcurs 399.024 de kilometri, media fiind de 14.706 kilometri pentru fiecare ambulanţă.