Trei ani au trecut de când s-a înființat firma Business Park, care administrează teoretic Parcul Industrial Bistrița Sud. În acest timp discuții au existat cu mai multe firme, însă nimeni nu a semnat vreun angajament din care să rezulte că ar intenționa să-și deschidă fabrici în noul parc industrial. Acum vor incubator de...afaceri!
De trei ani, de când au început investițiile în Parcul Industrial Bistrița Sud, autoritățile și reprezentanții firmei care administrează zona nu au reușit să convingă nici o firmă să își relocheze activitatea în noul parc industrial al Bistriței. Investiții se fac, zona începe să arate ca una europeană, doar investitorii lipsesc...
Conducerea societății Business Park Bistrița prezintă periodic rapoarte de activitate, parcă trase la xerox. Administratorul participă la n+1 ședințe, discută cu n+1 firme însă rezultate: ZERO! Acum, consilierii municipali au în mape pentru ședința de zilele viitoare un nou proiect: cel pentru alocarea unei suprafețe de teren care să fie folosită pentru dezvoltarea unui incubator de afaceri ce urmează să fie construit în parcul industrial.
Acesta nu este primul proiect de acest gen pe care municipalitatea vrea să îl susțină. Despre realizarea unui incubator de afaceri s-a discutat și după ce Primăria Bistrița a reușit să câștige în instanță punctele termice.
O astfel de investiție ar urma să se facă în punctul termic nr. 9 aflat la intersecția străzilor Mesteacănului și Colibiței. Destinația imobilului a fost aprobată de consilierii municipali în 2014 pentru construcția unui incubator de afaceri (structuri create pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate, prin găzduirea firmelor pe o perioadă determinată de timp, interval în care beneficiază de suport financiar, servicii și consultanță, dar și spații pentru birouri) însă alți pași nu au mai fost făcuți.
Deocamdată, prin proiectul de hotărâre, care va intra în dezbaterea consilierilor locali în ședința din 13 august, se arată că „între reprezentanții primăriei municipiului Bistrița și reprezentantul societății Business Park Bistrița Sud s-a discutat despre posibilitatea realizării proiectului incubator de afaceri pe o suprafață de 1400 de metri pătrați. Astfel, s-a convenit de comun acord ca acest proiect să se realizeze pe lotul situat la intrare dinspre localitatea componentă Sărata”.
În proiect nu se specifică cine ar trebui să realizeze incubatorul de afaceri, din ce fonduri și dacă este sau nu o investiție rentabilă, având în vedere lipsa de interes arătată până acum de companiile pentru care a fost creat Parcul Industrial.
Scopul Parcului Industrial este „de a dezvolta latura economică a municipiului, dorindu-se amenajarea unor spații pentru industria ușoară, nepoluante, o parcare, dar și un centru de administrare".
Pentru realizarea acesteia municipalitatea a reușit să acceseze o finanțare europeană în valoare de peste 35 milioane lei. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă „revigorarea și dezvoltarea economiei locale și regionale și creșterea nivelului de trai prin atragerea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă în municipiul Bistrița”.
Investiția este realizată în localitatea componentă Sărata, pe o suprafață de 30 ha, iar conform proiectului, unul dintre obiectivele specifice viza „atragerea de investitori în structura nou creată care prin investițiile create vor genera pe termen mediu până în 2015, cel puțin 200 de noi locuri de muncă”.
Deși anul 2015 a trecut mai bine de jumătate, deocamdată în noul parc industrial nu s-a creat niciun loc de muncă.