S-a născut în 1922, într-o familie cu obârșia în ținuturile Năsăudului și ale Bistriței (tatăl său era avocat, iar bunicul din partea mamei, protopop în Bistrița), a făcut studii la Politehnică, și, în paralel, la Conservatorul din Cluj, l-a cunoscut și admirat pe Lucian Blaga iar mâine va fi comemorat la Leșu...
Primăria şi Consiliul Local Leşu în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Liceul de muzică "Tudor Jarda" îi invită pe toţi cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat pe maestrul Tudor Jarda la un eveniment organizat în memoria regretatului compozitor. Evenimentul are loc azi, 7 septembrie de la ora 13.00, la Căminul Cultural din Leşu.
„Mă interesau cursurile lui Lucian Blaga și ale lui Liviu Rusu – estetică, istoria filosofiei cu D. D. Roșca, urmăream domeniile care aveau tangențe cu arta precum psihologia educației, ce o făceam cu prof. Nicolae Mărgineanu. El spunea că un profesor trebuie să-și iubească elevii, să nu fie nervos în clasă, căci în acest fel lecția este eșuată. Ca profesor trebuie să fi bine dispus. Mi-au rămas în minte vorbele lui și, ca dascăl, m-am gândit deseori la ceea ce am învățat de la el. L-am cunoscut pe Lucian Blaga și m-au fascinat cei doi ani de cursuri în care l-am avut ca profesor. Pietre pentru templul meu, Filosofia stilului, Gândirea magică, sunt lucrări ce mi-au marcat toată viața...” scria la un moment dat compozitorul Tudor Jarda, povestind că a citit tot ceea ce scrisese Blaga.
În anul 1949, este numit profesor de armonie la Conservatorul din Cluj, iar între anii 1954-1957 activează ca secretar al Filialei Cluj a Uniunii Compozitorilor, între 1961-1972 îndeplinind funcțiile de șef de catedră și prodecan al Institutului Pedagogic din Târgu-Mureș.
A fost directorul Operei Române între anii 1975-1981, urmărind în toți acești ani promovarea muzicii autohtone. Nemărginita dragoste pentru folclor a maestrului s-a concretizat în colaborări cu diverse formații de amatori (corul din comuna Leșu-Năsăud, ansamblul de fluierași din Hoarda-Mureș), corul Viva de Musica și ansamblul folcloric Someșul-Napoca, ansambluri cu care a participat la festivaluri și concursuri naționale și internaționale, unde a obținut numeroase premii (Dijon, Barcelona, Gorizia, Midllesbrough – Clevland).
„Deși m-am născut la oraș, am fost foarte atașat de folclor. De timpuriu am conștientizat valoarea acestuia și în urma unor căutări de-o viață, mi-am cristalizat un limbaj muzical cu adânci rădăcini în cântecul popular. Dragostea pentru folclor cred că mi-a fost insuflată de familie, dar și de către profesorul meu de vioară Ionel Șerban, care realiza prelucrări folclorice. M-a preocupat în mod deosebit folclorul din Năsăud, Maramureș și Bihor, dar nu am neglijat nici celelalte zone: Banat, Hunedoara și altele.” mai spunea Tudor Jarda.
Sursa: wikipedia.ro