Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



În memoria celui mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii – născut la Bistrița...

10/02/2018 15:55:00 Ioana BRADEA  
19 spectaculoase fotografii care îi surprind pe oamenii importanți ai anilor 1900 – avocați, învățători, preoți din Bistrița, Rebrișoara, Feldru, Năsăud sau Sîngeorz – pot fi admirate astăzi, după ora 18:00, în prima expoziție virtuală dedicată unui mare artist din Bistrița. Se împlinesc azi 105 ani de la trecerea lui în lumea celor drepți...

Se împlinesc astăzi exact 105 ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Alexandru Roșu – fotograful desemnat să realizeze albumul de prezentare al Bistriţei, la „Expoziția națională” deschisă în 1906 la București. Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii.

Într-un spațiu dominat de Koller, Glatz, Häusler, Veress, Szatmari, Asbóth, Adler, Auerlich... îl întâlnim și pe Alexandru Roșu, primul fotograf român al orașului – născut pe 9 ianuarie 1854 și trecut la cele veșnice pe 10 februarie 1913 – vorbitor fluent de germană și asimilat rapid de societatea bună a Bistriței, devenind un cetățean respectat și un foarte apreciat artist. Lui Alexandru Roșu îi datorăm câteva fotografii extraordinare realizate de artistul bistrițean memorandiștilor – liderii românilor transilvăneni care au trimis în 1892 o petiție împaratului austro-ungar Franz Josef. Mai multe detalii despre artist puteți reciti accesând linkul de mai jos:

MISTERELE Bistriţei: Cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii – originar din Bistriţa

Într-o asemenea zi simbolică pentru memoria și creațiile sale, Asociația Culturală Group Seven, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, deschide prima galerie virtuală „ACORD” – galerie care cuprinde 19 lucrări scanate după fotografiile semnate de Alexandru Roșu în formatul cel mai popular al secolului 19 – fotografia de familie și portretul.

Este vorba despre 19 fotografii în format mare, care îi surprind pe oamenii importanți ai acelor vremuri – avocați, învățători, preoți din Bistrița, Rebrișoara, Feldru, Năsăud sau Sîngeorz. Fotografiile provin din expoziția organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în 2010 și intitulată Alexandru Roșu - Cronica în imagini, prin grija doamnei Elena Pleniceanu de la secția de istorie a Muzeului Județean.

Expoziția virtuală va fi accesibilă bistrițenilor astăzi, începând cu ora 18:00 pe site-ul 1850.bistrita.org.

Inițiatorii acestui proiect anunță, cu acest prilej, că oferă spațiu (digital) gratuit pentru expoziții viitoare, și că pot fi contactați pe pagina de Facebook a proiectului – AICI.

Cine dorește, așadar, să scoată la lumină diferite fotografii din arhive personale, nepublicate, realizate în perioada 1850 – 1986, sunt invitați să ia legătura cu cei de la Group Seven. Scopul fundamental al digitizării constă în sporirea accesului la informație și îmbunătățirea conservării acesteia. Este, totodată, o inițiativă de protejare și promovare a patrimoniului cultural local, oferind în același timp acces liber la documente, la dovezi ale istoriei și culturii cetății Bistrița.

3292 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro