Încă din 1 ianuarie, preoții ortodocși din Bistrița au început să-și colinde enoriașii din parohie, luminându-le casele cu apă sfințită şi vestind Botezul lui Hristos. Însoțiți de copii, preoții intră în casele credincioșilor cântând „În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat...”
„În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat... Căci glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te... Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului...” cântă copiii care vestesc sosirea preotului și îl însoțesc înainte de Bobotează, în vizita pe la fiecare credincios al parohiei.
Este un obicei care a intrat în tradiția bistrițenilor, se practică de sute de ani și care simbolizează înnoirea casei, sfințirea acesteia cu aghiasmă și binecuvântarea locuitorilor din casă, pentru tot anul care începe.
Unii dintre credincioşi obişnuiesc să ceară preotului și apă sfinţită, pentru a o păstra în casă și pentru a o înghiți în fiecare dimineață, pe stomacul gol, drept leac „pentru orice eventualitate”. Se știe că apa sfinţită de preot poartă în sine puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc...
„Sărbătoarea Botezului Domnului marchează începutul activității publice a Mântuitorului Iisus Hristos, cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi. Momentul Botezului Domnului s-a petrecut la râul Iordan, când Ioan Botezătorul, înaintemergătorul Mântuitorului, a botezat în chip simbolic pe Mântuitorul Iisus Hristos.” a povestit pentru Bistrițeanul.ro preotul Simion Creța, adăugând că Praznicul Bobotezei este așteptat în fiecare an „cu credință și îndreptățită emoție”.
E adevărat că nu i se deschid chiar toate uşile, însă „nu este vorba de rea credință aici. Oamenii de la oraș sunt legați de tot felul de obligații, nu sunt practicanți, într-adevăr, unii sunt puțin indiferenți sau doar simpatizanți ai Bisericii, dar nu e vorba de rea credință...” a mai spus preotul.
Unii dintre bistrițeni sunt încă plecaţi la ţară, alții sunt în concedii în aceste zile sau unii au început deja serviciul, însă dacă un credincios îşi doreşte vizita preotului și nu poate fi acasă în momentul anunţat – preotul poate reveni oricând, la solicitarea enoriașului.
Este ocazia perfectă pentru ca unii credincioşi să-şi plătească şi contribuţia anuală pentru cult – care se învârte, de obicei, în jurul sumei de 40-50 de lei, în funcţie de dimensiunea parohiei şi necesitățile ei.