Ovidiu Lazăr, fotograful amator din Bistriţa care a pus Rodna pe harta lumii, cu o spectasculoasă ceaţă aurie surprinsă într-un răsărit magic, trăieşte acum la Cluj, este inginer în industria alimentară, este îndrăgostit de peisajele superbe din România dar visează să ajungă şi în Patagonia să facă fotografii.
“Da, îmi doresc cât mai multe ture atât în România (sunt incredibile locurile din ţara noastră) cât şi prin lumea largă... Deja am văzut foarte multe locuri, dar sunt mult mai numeroase altele care rămân în vizor sau chiar în imaginaţie... Cred că Patagonia ar fi un “vârf” pe care aş dori să-l ating într-o bună zi.... Şi o expoziţie personală, de ce nu...?:)” a povestit Ovidiu Lazăr zilele trecute pentru Bistriţeanul.ro.
Inginerul de 39 de ani stabilit la Cluj a postat pe site-ul celebrei publicații National Geographic fotografia unei case din Rodna, învăluită într-o spectaculoasă ceață aurie, iar editorii celebrei reviste au fost atât de impresionaţi încât au selectat imaginea pentru a face parte dintr-o colecţie cu cele mai frumoase peisaje surprinse la răsărit şi apus.
“Când priveşti acasă, de la căldură un peisaj frumos, la calculator, de multe ori nici nu te gândeşti cum a ajuns fotograful respectiv acolo... Dar şi în natură sunt locuri riscante şi periculoase. De exemplu, pentru un peisaj de iarnă, la răsărit, trebuie să fii la locul potrivit, cam cu o oră înainte de răsăritul soarelui, ceea ce înseamnă că trebuie să te porneşti de-acasă şi pe la 3-4 noaptea pentru a ajunge în locaţia pe care vrei s-o fotografiezi... Şi temperatura de afară la peste 2000 m variază lejer între -10 şi -30 grade câteodată pe un vânt teribil... ceea ce te face s-o simţi de -50, plus zăpada de câţiva metri... Iar dacă mai trebuie să şi urci cu tot echipamentul în spate care are în unele cazuri 10-15 kilograme, pe crestele munţilor.... Nu e chiar atât de plăcut şi uşor...:)” recunoaşte Ovidiu Lazăr.
Despre fotografia inclusă de editorii celebrei publicaţii National Georgraphic în colecţia “Ora de Aur”, Ovidiu Lazăr a povestit pentru Bistriţeanul.ro că “a fost făcută la coborârea de pe Vârful Roşu spre Valea Blaznei, anul trecut :)”
Ovidiu nu a primit niciun ban pentru ea: “Pozele rămân în galeria National Geographic, la o rezoluţie mică, şi doar ei au dreptul să folosească, însă cu acceptul autorului. Nu le poate folosi nimeni, şi nu a fost vorba de niciun onorariu :) E grozav doar şi numai faptul că ajung să-ţi publice o fotografie! Pentru mine e suficient, atâta timp cât apare şi autorul...!”
Cele mai spectaculoase locuri, în judeţul nostru ar fi – pentru Ovidiu Lazăr – Munţii Rodnei, cu cele trei vârfuri de peste 2.000 m (Roşu, Ineuţ, Ineu), lacurile glaciare Lala Mic şi Mare şi Vârful Bistriciorul, de 1.999 de metri, cu urcare de la Colibiţa...
Ovidiu Lazăr mai crede că pentru un fotograf profesionist, o şcoală specializată poate ajuta mult, mai ales în fotografia de studio şi în postprocesare. “Dar nu este esenţială, totul e să vrei, să-ţi placă şi să exersezi foarte mult... Feedbackul vine de la sine, ai sau nu înclinaţie pentru asta... Numai când greşeşti înveţi, poţi face un cadru care ţie ţi se pare superb, dar de fapt el nu are nici un impact asupra celorlalţi sau nu are nicio valoare, poate fi greşită încadrarea, sau poate nu ai reuşit să transmiţi ce ai vrut... Te corectezi şi încerci din nou şi din nou...” mai spune Ovidiu Lazăr.
Mai multe despre fotograful bistriţean puteţi afla AICI.
Foto: ovidiulazar.blogspot.ro.