Peste 40.000 de bolnavi au ajuns anul trecut în secția UPU-SMURD a Spitalului Județean. Medicii au văzut fiecare aproape 5900 de pacienți dar numai un sfert dintre pacienți au nevoie de ajutorul personalului de la urgență.
Secția de Urgență a Spitalului Județean a fost luată, în 2014, cu asalt de bolnavi. Zeci de mii de persoane au cerut ajutorul medicilor deși nu erau cazuri de extremă urgență. Astfel, cei șapte medici care deservesc secția de Urgențe a spitalului au văzut 40.760 de pacienți, adică, în medie, 5.900 fiecare!
Un calcul simplu arată că 112 pacienți ajung în fiecare zi în UPU, media fiind de aproape cinci persoane pe oră. Totuși, există nopți (de sărbători sau în week-end) când la UPU ajung și 200 de persoane!
Față de anul precedent, la secția de Urgențe au ajuns cu peste 2500 de bolnavi mai mult însă numărul celor care au reală nevoie de ajutorul medicilor din UPU-SMURD este cu mult mai mic!
De departe, secția UPU-SMURD a spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud a fost cea mai aglomerată, conducerea instituției recunoscând, în mai multe rânduri că aici există și cele mai multe probleme și conflicte.
"La UPU există reguli foarte clare. Pacienţii cu o suferinţă mai mică sunt mai guralivi și mai nerăbdători. Vor să fie trataţi primii... Cei care sunt gravi - cu accidente cerebrale sau infarct nu mai pot vorbi, dar problema lor este prioritară. De aici apar nemulţumiri în rândul pacienților și aparținătorilor. Într-un astfel de serviciu, cel de UPU, doar 25 - 30% dintre cazuri sunt îndreptăţite să se prezinte. Doar atâtea au nevoie de ajutor de urgență. Acest serviciu nu e unul de consultaţii curente, dar cum nu există activitate medicală la sfârşit de săptămână sau noaptea, secția UPU-SMURD se transformă în centru de consultaţie. Acestea încarcă activitatea UPU şi sigur că tensionează personalul..." explica conducerea spitalului într-o conferință de presă.
În total, în celelalte secții ale Spitalului Județean au fost internate 30.900 persoane, alte 3.506 fiind spitalizate de zi.