Săpăturile făcute în faţa Centrului Cultural Municipal au scos la suprafaţă o parte din zidul care a înconjurat Cetatea Bistriţei, iar o mare surpriză pentru autorităţi a fost descoperirea Porţii Broaştelor, o poartă pentru acces pietonal.
Lucrările de modernizare ale Centrului Cultural Municipal "George Coşbuc", investiţie care se ridică la 6,3 milioane de lei, au început în vara anului 2013 şi sunt executate de firma Creativ Grup. În ultima perioadă muncitorii au lucrat la parcarea din faţa Casei de Cultură, iar în zonă au fost făcute mai multe săpături.
În urma săpăturilor pe care le-au făcut, muncitorii au descoperit o parte din zidul de protecţie al Cetăţii Bistriţei.
"Cam acum două săptămâni l-am descoperit. Au venit de la Muzeu şi au făcut ceva cercetări", au explicat muncitorii pentru Bistriţeanul.ro.
"S-a descoperit o parte din zidul Cetăţii, iar ca element de noutate în zonă a fost găsită şi Poarta Broaştelor. Lucrările vor continua însă se vor face în aşa fel încât aceste elemente să fie conservate", a declarat pentru Bistriţeanu.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Poarta Broaştelor a fost dărâmată în secolul al XIX-lea, iar astăzi în faţa Centrului Cultural Municipal "George Coşbuc" se mai află fragmente ale acestei construcţii ce datează din perioada medievală. Poarta Broaştelor era o cale de acces pietonală şi era mult mai mică decât Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului sau Poarta Ungurească. Şi cele trei din urmă au fost dărâmate în secolul XIX.