Un Crăciun de poveste vă așteaptă în weekend la Muzeul Județean, unde se pregătește un eveniment gândit să readucă gustul și bucuria sărbătorilor de altădată. Pită și colaci scoși din cuptor, prăjituri de casă, o cină a porcului ca pe la gazde, vin fiert și jinars cu secăre sunt doar câteva dintre bunătățile tradiționale pe care le veți găsi aici.
”Înaintea Ajunului, în pragul Crăciunului... Sâmbătă și duminică, în 21 și 22 decembrie, în curtea Muzeului Județean trăim Crăciunu de-altădată! Ca pe la noi! Tăiem porcul și facem o cină ca la gazde, coacem pită și colaci în cuptor! Găluștele dau în clocot, bem un pahar de jinars fiert cu secăre ori un vin fiert cu scorțișoară și așteptăm colindătorii. Din tot județul! Copiii au ce face, că au târg de jucării! Și se-ntâlnesc cu moșul! Îi pozna voastră de nu veniți!” - sună mesajul organizatorilor.
Evenimentul va avea loc în curtea Muzeului Județean, unde va fi recreată imaginea satului tradițional din Ajunul Crăciunului, bisericuța veche de lemn și cele două case tradiționale ajutând la recompunerea peisajului.
Imaginea Crăciunului din Bistrița-Năsăud va fi completată cu tăiatul porcului după rețeta tradițională și cina porcului, iar în cuptorul construit în curtea Muzeului femeile de la țară vor pune pita la copt ca pe vremuri.
Gospodine alese din satele din județ vor aduce domnilor de la oraș preparatele tradiționale pe care le pregătesc de Crăciun, toate produsele expuse fiind cu vânzare, de la colaci rumeni, pită de casă și până la prăjituri făcute doar de sărbători în satele din Bistrița-Năsăud.
Turta dulce, vinul fiert și jinarsul cu săcăre nu vor lipsi din peisaj, iar cei aflați în căutare de cadouri sau de ornamente de Crăciun vor avea ocazia să cumpere produse hand made lucrate de meșterii și artiștii locali, produse unice, mare parte dintre ele pregătite special pentru acest eveniment.
Copiii sunt așteptați să-și expună spre vânzare jucăriile pe care nu le mai folosesc în cadrul Târgului de Jucării organizat cu scop caritabil - strângerea de fonduri pentru copiii cu autism de la Centrul Micul Prinț din Bistrița. Copiii sunt liberi să ofere spre vânzare orice obiect sau produs creat de ei, fie că e vorba de felicitări, decorațiuni de Crăciun sau mere coapte. Micii artiști de la Scenica își vor scoate de exemplu spre vânzare icoanele pe sticlă pictate în Atelierul Spiridușilor. Dacă zăpada va fi suficientă, toți copiii pot ridica împreună o cetate de zăpadă, iar timp de câteva ore, în fiecare zi, sunt așteptați chiar de Moș Crăciun în căsuța din poveste, amenajată special în curtea muzeului.
Copiii de la Centrul ”Lacrima” vor fi prezenți cu lumânările produse de chiar de ei în atelierul școlii, tot cu produse hand made urmând a fi prezenți și copiii de la Centrul de Educație Incluzivă nr. 1 din Bistrița. Colegii lor mai mari, de la Liceul Tehnologic de Servicii, își vor arăta priceperea în arta gătitului.
Porțile Muzeului Județean vor fi deschise sâmbătă, de la ora 11.00 până la ora 20.00, iar duminică de la 12.30 la 20.00.
Colindul cald va răsuna în curtea muzeului pe parcursul celor două zile, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud pregătind sâmbătă un program special de colinde și obiceiuri tradiționale între orele 13.00-18.00. Duminică sunt așteptați, începând cu ora 13.00, colindători din tot județul. Evenimentul se va bucura duminică și de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț.
Organizatorii evenimentului Crăciun în Bistrița-Năsăud sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură și Asociația de Promovare a Turismului ”Turist în Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Protopopiatelor Bistrița și Năsăud.