Neobositul student la Etnologie Iosif Ciunterei ne surprinde din nou cu un proiect îndrăzneţ şi admirabil: tânărul originar din Feldru a început vineri filmările la documentarul „Povestea bobului de grâu”. Actorii principali sunt ţăranii din comuna Şanţ. „Sper să fie o «emblemă» a satului", afirmă Iosif Ciunterei.
Aceştia suntem noi, „personajele” din filmul „Povestea bobului de grâu”: lelea Lucreția Pomohaci și badea Iacob Nistor din Dâmb (gazdele), Iosif Ciunterei, „feciorul” lor, alături de o „noră” și nişte „nepoți” – anunţa zilele trecute studentul la Etnologie Iosif Ciunterei care a mai precizat că filmul îşi propune să reconstituie „toate fazele prin care trece un simplu bob de grâu pus în pământ (semănat) până în momentul în care acest «bob» este măcinat și făcut pâine de mâna femeii de la țară”.
Aşa se face că vineri, dis de dimineață, Iosif Ciunterei a început filmările „cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la semănat, ... cu boii și carul...”.
Ce anume l-a convins pe Iosif Ciunterei că merită şi trebuie să facă acest film? Tocmai faptul că „acum este nevoie, mai mult ca oricând, să ne tezaurizăm tradițiile”, mai ales că trăim într-o epocă tot mai globalizată care riscă să şteargă de pe faţa pământului – încet dar sigur – obiceiuri şi tradiţii de altădată .
„Întregul film este realizat după o cercetare desfășurată în comuna Șanț de o echipă de cercetători în anul 1935 condusă de Dimitrie Gusti…”, a mai spus tânărul bistriţean care speră ca documentarul lui să devină „o emblemă a satului”.
Mai multe despre Iosif Ciunterei şi proiectele sale îndrăzneţe puteţi citi accesând linkurile de mai jos:
Studenţii din Cluj au fost fermecaţi de Casa Ethnos din Şintereag. „Am înnoptat într-un muzeu VIU"
Obicei care a dispărut acum un secol, reconstituit în comuna lui Coșbuc, cu urmașii poetului și cu prima mireasă din Nunta Zamfirei
Un student bistrițean, la un pas să schimbe legislația care face aproape imposibilă cultivarea cânepii
Foto: Daniel Siminic