Saltul demografic excepţional pe care l-a resimţit China în ultimii ani a impus măsuri care nouă, românilor, ni se pot părea uşor sărite de pe fix: familiile care îşi doresc să aibă doi sau trei copii au de plătit taxe şi impozite usturătoare. Centrului Privat de Afaceri a găzduit în această seară workshopul “China contemporană”.
Subprefectul Ovidiu Frenţ a participat în această după-amiază la seminarul “China contemporană” – organizat de “Asociaţia Română de Prietenie cu R.P. Chineză, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud, în cadrul programului “Luna Culturii şi Civilizaţiei Chineze la Bistriţa”.
Organizatorii au povestit invitaţilor prezenţi despre diferitele şi uimitoarele aspecte ale civilizaţiei chinezeşti contemporane: nu este interzis prin lege să ai mai mulţi copii, dar taxele şi impozitele pe care le-a impus statul familiilor le pun pe gânduri şi le îndeamnă la cumpătare. “Chinezii sunt conştienţi că dacă fiecare familie ar face câte doi, trei copii, următoarele generaţii s-ar sufoca” a povestit Cristian Munthiu.
Pe de altă parte, teama de sistemul politic comunist nu se prea resimte în China. “Chinezii din clasa mijloc mi-au explicat că nu îi interesează viaţa politică: politicienii să ne lase în treaba noastră, iar ei să şi-o facă pe a lor – pare să fie sintagma după care se ghidează chinezul de rând acolo” a mai povestit Cristian Munthiu, explicând că dacă ar avea şi chinezii parte de alegeri sau partide politice – în două săptămâni China s-ar diviza în 17 state diferite, ceea ce ar conduce la haos în întreaga ţară.
Remus Lungu a explicat că se investeşte enorm în educaţie şi că la universităţile de marcă din China concurenţa este acerbă: “Tinerii chinezi ştiu că dacă reuşesc să se numere printre absolvenţii unei asemenea facultăţi înseamnă automat angajarea într-un post foarte bine plătit…”
“Stilul de a comunica în interiorul unei familii este uluitor: s-a construit un adevărat cult în preajma conceptelor de pace – ordine – armonie. Chinezii consideră că între armonie şi bogăţie se instalează o relaţie de egalitate. Trebuie să-ţi respecţi cuvântul şi să te comporţi armonios în China” a povestit şi Monica Munthiu.
Acestea şi multe alte aspecte ale civilizaţiei şi culturii contemporane chineze au fost dezbătute şi discutate îndelung de cei prezenţi la workshop.
“Probabil că ceea ce ne îngrijorează sau ne sperie la China este generat de ignoranţa noastră” a conchis subprefectul Ovidiu Frenţ adăugând că dincolo de înfrăţirea promisă cu o provincie din China ar fi de dorit ca membrii Asociaţiei de prietenie cu R.P. Chineză să vină cu idei de bune practici pe care să încerce să le aplice la comunitatea şi viaţa bistriţeană.