Specialişti, profesori universitari, agronomi, secretari de stat, oameni de ştiinţă, cercetători, dar şi numeroşi producători şi oameni ai muntelui au colorat azi atmosfera la Hotel Metropolis în holul căruia a fost deschisă şi o expoziţie „cu gustare” de produse din carne, felurite tipuri de brânză, dar şi dulceţuri şi siropuri eco.
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Muntelui, în Bistriţa-Năsăud, la Hotel Metropolis s-a desfăşurat azi cea de a 11-a Conferinţă Naţională a Forumului Montan din România, eveniment organizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Agenţia Zonei Montane (MADR).
Evenimentul a debutat în această dimineaţă cu discursuri din partea autorităţilor judeţene care au salutat prezenţa atâtor specialişti la Bistriţa. Principala tematică a conferinţei a fost „Parteneriatul Montan Internaţional (ONU)” pentru anul 2015 – produsul montan, munţii şi schimbările climatice, la dezbateri fiind prezenţi factori de decizie de la nivel guvernamental, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai mediului universitar, cercetători precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din ţară.
Lucrările conferinţei au fost prezidate de profesorul universitar doctor Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România, care a şi prezentat un Raport al Forumului Montan din România pe 2015 – iar cei care au luat cuvântul au fost dr. ec. Lazăr Latu (Director general la Agenţia Zonei Montane/MADR, Membru în Consiliul Naţional al Muntelui) care a prezentat Munţii Carpaţi şi valorile lor. „Produsul montan”, prof.univ.dr. Ioan Jelev de la Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice care a conferenţiat despre Munţii şi efectele schimbărilor climatice, dr. ing. CS1 Teodor Maruşca, Director general – ICD –Pajişti Braşov (ASAS) care a conferenţiat despre Sistemul agro-silvo-pastoral şi schimbările climatice şi bistriţeanul Emil Iugan care a prezentat Un exemplu de dezvoltare rurală montană durabilă-integrată, în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Din program nu au lipsit prezentarea unor proiecte susţinute de ing. Ioan Agapi – Director FAMD, Vicepreşedinte al FMR, proiecte româno-elveţiene („Stâne moderne în Carpaţii României”), româno-norvegiene („Valorificarea fructelor de pădure sălbatice”).
Despre „Stimularea turismului rural montan prin formare vocaţională. Proiect INROTUR” a povestit cercetătorul ştiinţific Andrei Coca, despre Nevoia de „cultură montană” în societatea românească a explicat prof. univ. dr. Corneliu Bucur, iar despre Experimentul Ardan a povestit prof. Ing. Petre Cătineanu, membru - Consiliul Director al FMR.
De departe, cele mai multe priviri au fost atrase, însă, către mesele întinse pline de bunătăţi şi produse montane autentice - de la mâncare, la vin, ţuică, multiple soiuri de brânză şi până la curele, brâuri bărbăteşti sau opincuţe tricolore create de Floarea Cosmi, globuri şi ornamente pentru brad...