Tradiții peste tradiții, ospitalitate cât încape, peisaje pitorești, dar fără turiști. Nici o unitate de cazare din județ nu s-a înscris în programul „Vacanță la țară”. Cine vrea o vacanță ieftină pleacă mai departe, în alte județe, care vor să facă bani din turism și în afara sezoanelor cu oferte greu de refuzat.
Programul cunoscut deja, „Vacanță la țară” este la a 25-a ediție și în toată țara se bucură de un succes incredibil, dar ca la noi la nimeni. În Bistrița-Năsăud nu avem nicio pensiune care să facă parte din acest program care profită de pe urma celor care stau în oraș și vor să descopere viața satului, tradițiile zonei și să se bucure de ospitalitatea oamenilor. Cei care nu au văzut vreodată cum se îngrijesc animalele dintr-o gospodărie ajung să plătească pentru a petrece câteva zile în jurul lor.
Deși în județ avem suficiente locuri care ar merita să fie exploatate turistic, precum Valea Sălauței, Valea Someșului sau Valea Bârgăului, nici o unitate de cazare nu s-a înscris în program, așa că turiștii din toată țara care vor să participe la program au ocazia să viziteze doar satele din Covasna, Alba sau Iași, dar nu și din Bistrița-Năsăud. Motivul e simplu: bistrițenii care au pensiuni la țară nu sunt dispuși să scadă din prețuri, așa că preferă să ramână cu pensiunile goale în timpul săptămânii.
Programul este unul benefic atât pentru micii investitori din turism, cât și pentru turiști. Cei care au pensiuni pot să facă încasări în timpul săptămânii și, mai ales, în extrasezon – toamna și primăvara – iar cei care nu dispun de mulți bani pentru a pleca în vacanță pot cumpăra una ieftină de luni până vineri.
În alte județe ofertele sunt extrem de atractive, mai ales pentru familiile cu copii, dar și pentru cei care au bugetul mai redus pentru vacanțe. În zona Brașovului, de exemplu, pentru 5 zile de cazare la o pensiune de 3 margarete un turist poate plăti pentru un astfel de sejur și 200 de lei, bani în care este inclus și micul dejun. În zona Clujului, prețul scade și la 175 de lei.