11 apartamente au fost sparte în întreg orașul, de la începutul acestei luni și până acum. Hoții folosesc diferite metode și au reușit să bage spaima în locatarii unui cartier întreg, care încearcă acum să găsească soluții pentru a-și proteja apartamentele.
Polițiștii cercetează, începând din această lună, 11 noi spargeri de apartamente pe raza municipiului Bistrița.
Până acum a fost prins un singur hoț care a spart o locuință, toate celelate sparte fiind deocamdată cu autor necunoscut.
Polițiștii au reușit să prindă pe 17 noiembrie un tânăr de 23 de ani din municipiul Bistrița bănuit că pe data de 15 noiembrie ar fi sustras mai multe bunuri din locuința unui bărbat din Bistrița, iar prejudiciul, stabilit la 4.000 de lei a fost recuperat integral și restituit păgubitului. Tânărul hoț a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de poliție Bistrița-Năsăud, inspector principal Crina Sîrb, spune că metodele folosite de hoți sunt bine cunoscute în rândul anchetatorilor, nefiind vorba despre vreo modalitate nouă de spargere a apartamentelor cum spun cititorii Bistrițeanul.ro.
Zilele trecute, cititorii Bistrițeanul.ro au sesizat că mai multe apartamente din zona Crinilor - Lt. Călin au fost sparte de niște hoți pricepuți, care au intrat în locuințe, au furat bijuterii și bani și apoi au închis, la loc, apartamentele în care au reușit să intre.
În acest fel păgubiții au reușit se află abia după câteva zile că au fost prădați de hoți.
Cititorii noștri spuneau că apartamentele cu pricina nu ar fi fost deranjate în niciun fel și că hoții ar fi extrem de pricepuți, au deschis ușile și le-au închis și nu au lăsat nicio urmă care să de atragă atenția proprietarilor că ar fi fost victimele unor spargeri.
Polițiștii spun însă că modul de operare al acestora nu este nou, pentru locuințele sparte în această lună folosindu-se clasicele modalități de a pătrunde în case - efrecție, „chei potrivite”, ș.a.
În plus, hoții au spart locuințe din întregul oraș, inclusiv din cartierele Viișoara și Unirea așa că nu poate fi vorba despre vreo anumită zonă care ar fi vizată expres de spărgătorii de apartamente.
În toate cazurile polițiștii fac cercetări pentru identificarea autorilor, însă vă sfătuiesc să țineți cont de o serie de recomanări:
Adaptați măsurile de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate astfel încât să nu permiteți infractorilor să speculeze neglijenţa dumneavoastră în a vă securiza casa. De exemplu, pentru aceştia, un apartament situat la parter sau la primul etaj, lăsat nesupravegheat, cu ferestrele deschise, poate reprezenta o invitație.
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!
Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor și achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.
Nu oferiţi necunoscuţilor informaţii despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz, etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu, şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu povestiți cunoscuților și nu postați pe reţele de socializare detalii despre plecările mai lungi de acasă. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveți încredere, care pot să vină periodic să vă ridice corespondenţa pentru a lăsa impresia de casă locuită!
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că țineți în casă bunuri de valoare! Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii, apelaţi la firme autorizate! În cazul în care aveți o casă de vacanță, verificați periodic starea ei sau rugați o persoană de încredere să se ocupe de supravegherea acesteia.