„Este un impresionant tezaur de denari romani republicani, de o mare frumusețe și importanță, pentru că demonstratează faptul că monedele romane circulau frecvent în Dacia cu mult înainte de cucerirea ei de către romani” a explicat pentru Bistrițeanul.ro George Marinescu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Un bistrițean care a dorit să-și păstreze anonimatul a descoperit săptămâna trecută 37 de denari romani republicani, dintre care 9 erau în stare fragmentară iar ceilalți – întregi. Bistrițeanul a predat tezaurul la Muzeul Județean, așa cum prevede legea, și nu mică i-a fost mirarea când a aflat că monedele datează din anii 150 – 160 înainte de Hristos.
„Este un impresionant tezaur de denari romani republicani, de o mare frumusețe și importanță, mai ales pentru că demonstratează că monedele romane circulau frecvent în Dacia cu mult înainte de cucerirea ei de către romani. Sunt contemporane, practic, perioadei în care a domnit Burebista” a explicat pentru Bistrițeanul.ro George Marinescu, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
George Marinescu s-a și deplasat la locul descoperirii pentru investigații suplimentare unde s-au mai descoperit încă 8 monede de aceeași factură. Statul român recompensează asemenea descoperiri și oferă celor care au norocul sau știința de a le găsi până la 45% din valoarea obiectului descoperit.
„Monedele descoperite săptămâna trecută se află în plin proces de expertiză iar valoarea lor va fi stabilită ulterior, în funcție de dimensiunea lor, de starea de conservare, și de alți factori științifici” a mai spus George Marinescu, adăugând că în Bistrița-Năsăud au mai fost descoperiți la Visuia 700 de denari sau la Șieu Odorhei, unde s-au găsit tetradrahme de dimensiuni mai mari, extrem de valoroase și expuse acum în colecțiile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Alte detalii despre acest subiect puteți citi chiar AICI.