O decizie a ÎCJ interzice autoritățile locale să folosească autospeciale de ridicări auto în lipsa unei legi care să reglementeze unitar modalitatea în care poți fi ridicate mașinile parcate ilegal. În așteptarea unei decizii, primăria Bistrița care a cumpărat cu 100.000 de euro un astfel de utilaj îl va folosi pentru a ridica mașinile abandonate.
Primarul Ovidiu Crețu este convins însă că o astfel de hotărâre va veni în scurt timp și Guvernul va reglementa modalitatea în care pot fi ridicate mașinile parcate ilegal în întreaga țară.
Autospeciala pentru ridicări auto ajuns în Bistrița la jumătatea lunii noiembrie 2014 și a fost cumpărată de la o firmă din Cluj cu 391.600 de lei la care s-a adăugat TVA-ul, adică 485.584 lei. Aceasta nu a putut fi folosită până acum deoarece în afara unei hotărâri de consiliu local care ar fi trebuit să reglementeze modul în care trebuie ridicate autoturismele parcate, are mașina avea nevoie de șoferi cu atestat, care să fi făcut un instructaj special pentru a folosi macaraua atașată acestui utilaj.
Tocmai când se pregăteau să abordeze acest subiect, consilierii municipali vor fi nevoiți să amâne discuția după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a interzis ieri printr-o hotărâre autorităților locale să mai ridice mașinile parcate ilegal.
Decizia a fost luată după ce la începutul acestui an Avocatul Poporului a reclamat la Înalta Curte hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancțiunile pentru șoferii care parchează ilegal.
Reamintim că Avocatul Poporului cerea să se stabilească o modalitate unitară de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale privind sancționarea șoferilor care parchează ilegal pentru a stopa interpretarea diferită a legii, în funcție deși fiecare oraș în parte.
Rezolvarea acestei probleme ajunge pe masa Guvernului care va trebui să vină cu norme clare de aplicare a acestei legi.
Deși primarul Ovidiu Crețu era optimist în conferința de presă de astăzi, specialiștii spun ca cel mai devreme acest demers se va finaliza la finalul acestui an.
"Noi avem mașini abandonate pe domeniul public care nu fac parte din categoria mașinilor parcate ilegal. Decizia Înaltei Curți spune că autoritățile locale nu pot să reglementeze într-o zonă în care se suprapune peste o reglementare națională. Nu în sensul că nu e voie și nu va fi voie niciodată să se ridice mașinile parcate ilegal, doar că reglementarea trebuie să fie făcută prin hotărârea de Guvern și nu printr-o hotărâre a administrației locale. Până când va apărea această hotărâre de Guvern, care eu bănuiesc că nu va dura foarte mult, o să folosim mașina respectivă pentru ridicarea mașinilor abandonate pe domeniul public care este o altă categorie și care poate să fie reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale" a spus primarul Crețu în conferința de astăzi.