„La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior. ”, anunța ieri, pe pagina sa de Facebook, ministrul educației, prezentând o listă a județelor cu probleme. Profesorii și elevii din Slătinița sunt nevoiți și acum să meargă în „fundul curții” să își facă nevoile la toalete din lemn.
„La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor.”, anunța ieri, pe pagina sa de Facebook, ministrul educației Liviu Pop.
În cursul anului trecut, și deputatul Cristina Iurișniți atrăgea atenția asupra acestei probleme: „Pe lângă scandalul manualelor, a auxiliarelor interzise, a examenelor de Bacalaureat la probele orale plasate în februarie sau minciunile în privința creșterilor salariale în învățământ – este de datoria mea, în calitate de deputat și membru în Comisia de Învățământ, să trag un semnal de alarmă adresat din nou primăriilor! Conform sesizărilor emise către Direcția Sanitară Publică a BN și ISUBN, în județul Bistrița-Năsăud exista încă, din păcate, în anul 2017, multe școli care nu asigură securitatea copiiilor noștri în timpul activităților instructiv- educative!”, declara Cristina Iurișniți.
Nu mai puțin de 116 școli din județ nu aveau aviz de funcționare Sanitar-Veterinar în 2017, alte 86 de unități de învățământ neavând avizul de funcționare pentru situații de urgență. Situația era și mai complicată în cazul a 15 școli care nu au niciun aviz emis, în timp ce 48 de școli din județ încă erau nevoite să folosească toaletele din curte, printre acestea numărându-se chiar și școala din cartierul Slătinița.
Profesorii și elevii din Slătinița sunt nevoiți și acum să meargă în „fundul curții” să își facă nevoile la toalete din lemn, însă municipalitatea a solicitat bani numai pentru consolidarea și modernizarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu” și a Liceului de muzică „Tudor Jarda”, scria Bistrițeanul.ro AICI.
Pe lista ministrului educației figurează că doar 34 de școli au toaletele în curte, pe primele locuri clasându-se județele din Moldova precum Vaslui (389), Suceava (219) sau Botoșani (207).