Se anunță o noapte de Sânziene plină de magie, mistere și vrăjitorii...! Pe vremuri, iubiții se scăldau împreună, astfel încât dragostea lor să dureze o viață, cucul se oprea din cântat, semn de vară secetoasă iar Sânzienele pluteau nestingherite prin aer, cântau și dansau frenetic, înmulțind animale, păsări sau oameni...!
Sânzienele sunt cele care provoacă, în această noapte, „amuțirea cucului”, pentru că se crede că el ar putea prevesti oamenilor cât mai au de trăit, ceea ce este interzis, fiindcă numai Dumnezeu are habar cât le este scris oamenilor sa trăiască – și tot Sânzienele sunt în stare să umple de leac și miros florile, să tămăduiască bolile și suferințele oamenilor!
Cine are tupeul să nesocotească Sânzienele – poate avea parte de experiențe traumatice: zânele bune se transformă cât ai clipi în Iele sau Rusalii neiertătoare care, cu spiritul lor malefic aruncă blesteme de moarte asupra neascultătorilor!
Cică nu e bine să te îmbăiezi în acestă zi, pentru că – în realitate – nu ești tu cel care se curăță – ci spiritele rele dinăuntrul tău, devenind astfel mai puternice. Există totuși o excepție: îndrăgostiții au voie să se scalde împreună, în râu sau în mare, ca iubirea lor să dureze o viață întreagă...
Să dea Domnul să nu dați peste Sânziene în această noapte! Cine le vede, orbește sau rămâne mut pe veci!
Originea acestei sărbători ține de un străvechi cult solar, Sânzienele fiind considerate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin păduri întunecate și neumblate de om.
Se mai spune că mâine dimineață, înainte de răsăritul soarelui, trebuie să strângeți buchete de Sânziene, să le împletiți în coronițe și să le aruncați pe acoperișul caselor – căci pe blocuri nu aveți nicio șansă. Dacă stă mai mult coronița acolo – veți trăi mai mult.
Cine pune buchetul de Sânziene sub pernă, are șanse să-și vadă chiar și ursitul în somn.
Tot de Sânziene, femeile pornesc în plină noapte spre locuri numai de ele știute – pentru a aduna ierburi de leac și descântec, pe care le sfințesc apoi la bisericăpentru a le curăța de influențele negative ale Rusaliilor – zânele rele ale pădurilor.
Nu strică să știți și faptul că nevestele care poartă „sânzienele” în sân sau în păr – vor mirosi frumos tot restul anului, vor fi mai atrăgătoare și mult mai iubitoare.
Iar dacă pe vremuri, strămoșii noștri respectau cu strictețe asemenea obiceiuri – în ziua de azi, dacă vrem sărbătoare de Sânziene cu toată supertehnologia din jur – musai s-o reinventăm cumva: bucureștenii s-au obișnuit, de câțiva ani încoace să petreacă Sânzienele în livada de la Minovici, clujenii mai superstițioși din fire petrec în Pădurea Baciului. Rămâne să-și găsească sau să-și inventeze și bistrițenii un spațiu magic în care sacrul să-și facă apariția la ceas tainic de noapte...! :)
Sursa: superstiții.ro, traditii-superstitii.ro