Bistrițeanul care va participa la cel mai greu maraton din lume, „6633 Ultra" ce se desfășoară dincolo de Cercul Polar începând de vineri, 11 martie, a pornit în această dimineață spre marea aventură. El a luat avionul din Cluj-Napoca spre Londra și de-acolo va ajunge în capitala Canadei și apoi la Yukon.
Pentru a rezista celei mai grele curse de alergat din lume, care se întinde pe o distanță de 563 km, la Polul Nord, Tibi Ușeriu a alergat zilnic zeci de kilometri, la bustul gol și în șort, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă, când temperaturile de afară arătau multe grade cu minus.
„Alerg între o oră și trei ore zilnic la temperaturi între - 10 și - 21 ° pentru că încerc să mă acomodez cu frigul. La Polul Nord o să avem temperaturi care coboară până la - 50 ° sau chiar mai mult. M-am gândit că dacă corpul meu se obișnuiește dezbrăcat la temperaturile acestea, atunci îmbrăcat îmi va fi mult mai ușor să duc cursa până la capăt", povestește Tibi. Detalii despre cel mai greu antrenament făcut de bistrițean puteți citi pe larg AICI.
În ultima perioadă, lipsa frigului i-a dat serioase bătăi de cap, așa că maratonistul a fost nevoit să urce în vârful munților și să încerce acolo să își ducă antrenamentele la bun sfârșit, dimineața devreme și seara târziu.
„Unii spun despre cursa 6633 Ultra că este cea mai grea competiție de alergare care există pe planetă. Anul trecut, temperaturile au coborât până la minus 62 °C", mai spune Tibi Ușeriu care va participa alături de alți doi români, doi americani și câte un alergător din Scoția, Franța, Australia, Zimbabwe și Singapore la această competiție.
Înscrierea la concurs ajunge la 2900 de lire, însă cheltuielile de participare sunt mult mai mari, biletele de avion până în Canada fiind și ele extrem de scumpe, dar și echipamentul special care trebuie achiziționat.
Cursa de maraton arctic „Ultra 6633" presupune alergarea pe gheață zilnic, 100 de kilometri, iar concurenții vor trebui să-și tragă după ei echipamentul și proviziile.
Mâine Tibi va ajunge în nord-vestul extrem al Canadei, unde cei 12 concurenți înscriși la maratonul de anul acesta vor fi transportați apoi spre Cercul Polar de Nord încă 800 km.
Cursa, care are o lungime de 566 km, începe vineri 11 martie și se termină în maxim 150 de ore de la start.
Prima ediție a maratonului a avut loc în anul 2007 și de atunci și până acum doar 19 oameni au reușit să o ducă la bun sfârșit din sutele de concurenți care au încercat să intre în această cursă nebună.