Sărbătoare mare mâine în cele trei localităţi! Localnicii respectă o tradiţie veche de zeci de ani pe care o transmit cu sfinţenie din generaţie în generaţie – împănatul boului. Potrivit tradiției, împănatul boului are loc în ziua de Rusalii, dar anul acesta lucrurile au fost amânate cu o zi.
Tăure – clopotele şi urletele flăcăilor alungă spiritele rele
În localitatea Tăure, comuna Nimigea, localnicii se pregătesc cu multă atenţie pentru această mare sărbătoare. În seara de Rusalii flăcăii din sat fură flori din grădinile gospodinelor şi împletesc o cunună frumoasă care va fi pusă pe capul boului.
A doua zi, după ce oamenii ies de la biserică, toţi localnicii se adună în capătul satului de unde porneşte alaiul care conduce boul până în faţa bisericii din sat. Fete şi flăcăi îmbrăcaţi în straie populare conduc boul pe uliţele satului, iar în urma acestora o ceată de feciori costumaţi cu haine vechi şi rupte, cu măşti pe faţă şi clopote agăţate de picioare fac gălăgie.
Potrivit tradiţiei sunetele scoase de cei mascaţi alungă spiritele rele şi protejează localnicii de tot răul. Seara localnicii se adună la căminul cultural din sat unde încing jocuri populare şi încheie într-o notă veselă această mare sărbătoare.
Figa, fata care prinde boul de coarne se mărită prima în acest an
La fel ca şi la Tăure, după ce se iese de la biserică, localnicii se strâng în capătul satului, iar de acolo se porneşte cu boul pe uliţele satului. Fete şi băieţi îmbrăcaţi în costume populare merg în spatele animalului care are pe cap o cunună de flori, iar alaiul cântă pe tot parcursul drumului.
Din fiecare casa prin faţa căreia se trece se aruncă cu găleţi de apă asupra boului, ceea ce semnifică fertilitatea şi bogăţia. Boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată prinde. Tradiţia spune că fata care reuşeşte să prindă unul dintre coarnele boului se va mărita prima, în anul respectiv.
Căianu Mic, cununa de pe capul boului se pune pe acoperişul primăriei
Localnicii din Căianu Mic fac luni dimineaţa o cunună în formă de cruce pe care o pun pe capul boului. La fel ca şi la Figa sau Tăure, şi la Căianu Mic alaiul porneşte dintr-un capăt al satului şi străbate uliţa principală, până în faţa primăriei din localitate, în acest caz.
„Avem fete şi feciori costumaţi în straie populare dar avem şi câţiva flăcăi costumaţi în draci cum li se spune pe la noi. Aceştia au rolul de a alunga spiritele rele”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro primarul comunei Căianu Mic, Paul Ştir.
După ce alaiul ajunge în faţa primăriei preotul din localitatea face o slujbă de sfinţire pentru a proteja satul şi localnicii de toate cele rele. După încheierea slujbei, în acest an localnicii vor avea parte de un spectacol de muzică populară.