Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  127 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Împănatul boului cu tradiţii şi obiceiuri la Tăure, Figa şi Căianu Mic

23/06/2013 09:33:58 Andreea BOJOR  
Sărbătoare mare mâine în cele trei localităţi! Localnicii respectă o tradiţie veche de zeci de ani pe care o transmit cu sfinţenie din generaţie în generaţie – împănatul boului. Potrivit tradiției, împănatul boului are loc în ziua de Rusalii, dar anul acesta lucrurile au fost amânate cu o zi.

Tăure – clopotele şi urletele flăcăilor alungă spiritele rele

În localitatea Tăure, comuna Nimigea, localnicii se pregătesc cu multă atenţie pentru această mare sărbătoare. În seara de Rusalii flăcăii din sat fură flori din grădinile gospodinelor şi împletesc o cunună frumoasă care va fi pusă pe capul boului.

A doua zi, după ce oamenii ies de la biserică, toţi localnicii se adună în capătul satului de unde porneşte alaiul care conduce boul până în faţa bisericii din sat. Fete şi flăcăi îmbrăcaţi în straie populare conduc boul pe uliţele satului, iar în urma acestora o ceată de feciori costumaţi cu haine vechi şi rupte, cu măşti pe faţă şi clopote agăţate de picioare fac gălăgie.

Potrivit tradiţiei sunetele scoase de cei mascaţi alungă spiritele rele şi protejează localnicii de tot răul. Seara localnicii se adună la căminul cultural din sat unde încing jocuri populare şi încheie într-o notă veselă această mare sărbătoare.

Figa, fata care prinde boul de coarne se mărită prima în acest an

La fel ca şi la Tăure, după ce se iese de la biserică, localnicii se strâng în capătul satului, iar de acolo se porneşte cu boul pe uliţele satului. Fete şi băieţi îmbrăcaţi în costume populare merg în spatele animalului care are pe cap o cunună de flori, iar alaiul cântă pe tot parcursul drumului.

Din fiecare casa prin faţa căreia se trece se aruncă cu găleţi de apă asupra boului, ceea ce semnifică fertilitatea şi bogăţia. Boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată prinde. Tradiţia spune că fata care reuşeşte să prindă unul dintre coarnele boului se va mărita prima, în anul respectiv.

Căianu Mic, cununa de pe capul boului se pune pe acoperişul primăriei

Localnicii din Căianu Mic fac luni dimineaţa o cunună în formă de cruce pe care o pun pe capul boului. La fel ca şi la Figa sau Tăure, şi la Căianu Mic alaiul porneşte dintr-un capăt al satului şi străbate uliţa principală, până în faţa primăriei din localitate, în acest caz.

Avem fete şi feciori costumaţi în straie populare dar avem şi câţiva flăcăi costumaţi în draci cum li se spune pe la noi. Aceştia au rolul de a alunga spiritele rele”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro primarul comunei Căianu Mic, Paul Ştir.

După ce alaiul ajunge în faţa primăriei preotul din localitatea face o slujbă de sfinţire pentru a proteja satul şi localnicii de toate cele rele. După încheierea slujbei, în acest an localnicii vor avea parte de un spectacol de muzică populară.

 

4528 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro