Executivul CJ a introdus astăzi, suplimentar pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean un proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor din TVA-ul bugetelor locale. Liberalii, nemulțumiți că au primit târziu proiectul au cerut pauză de consultări pentru a decide cum vor vota. După reluarea ședinței, nu au lipsit acuzele voalate.
Consilierii PNL au cerut o pauză de consultări înainte de a dezbate proiectul cu numărul 11 pe ordinea de zi, introdus suplimentar de conducerea Consiliului Județean.
Președintele CJ a explicat celor prezenți că actele de la Finanțe au ajuns de puțină vreme și că acesta a fost motivul pentru care nu a fost anunțat mai din timp proiectul de hotărâre privind echilibrarea bugetelor locale.
Liderul de grup al consilierilor PNL din Consiliul Județean, Eugen Curteanu, a cerut președintelui Radu Moldovan o scurtă pauză de consultări deoarece proiectul a venit târziu și nu a apucat să discute cu colegii pe marginea acestuia.
Președintele CJ le-a acordat pauza fără comentarii, însă înainte ca liberalii să iasă din sală le-a spus că este „o formalitate cerută de către Finanțe, calculat în baza suprafeței și a numărului de locuitori. Sigur s-ar putea să avem onoarea, ca și pentru anul în curs Parlamentul să ne excludă de la astfel de subiect și nu prea înțeleg de ce ne cere acum situațiile acestea”.
La revenirea în sală, Eugen Curtean nu a pierdut ocazia să îi răspundă președintelui CJ care îi ridicase mingea la fileu. „Dacă tot ne-ați spus că este un proiect care s-ar putea să nu aibă nicio relevanță în economia bugetului de anul viitor am decis să ne abținem. În sensul că a fost postat cu întârziere acest proiect și până la urmă acesta este și un semnal de alarmă pe care îl tragem de fiecare dată: haideți să respectăm regulamentul!”
Nici consilierul PNL Monica Săsărman nu a ratat momentul și ocazia să comenteze pe această temă: „domnule președinte, ați spus un mare adevăr potrivit căruia previziunile bugetare nu sunt decât aspecte formale. De ce ne abținem?! Pentru că de doi ani de zile, de fiecare dată când procedăm la repartiția banilor pe unități administrativ-teritoriale niciodată majoritatea din Consiliul Județean nu a înțeles că acele previziuni la care s-a făcut referire și pe care unitățile administativ teritoriale le iau în considerare în momentul în care se fundamentează bugetele. Prin urmare, nu vrem să fim vânzători de iluzii”.
Nici pesediștii nu s-au lăsat mai prejos, prin vocea lui Nicolae Lupșan social-democrații răspunzând colegilor de consiliu: "ați spus corect colega, MAJORITATEA din Consiliul Județean, indiferent de ce majoritate este vorba”, făcând referire la faptul că indiferent de cine se află la conducerea Consiliului Județean aceste discuții există de fiecare dată când se repartizează bani primăriilor, fiecare consiliu majoritar preferând să aloce sume consistente primarilor din formațiunile proprii în detrimentul celorlalte primării.
Concluzia discuției a tras-o vicepreședintele Dorin Popescu, plecat din rândul liberalilor nu de multă vreme: „Mai bine vânzător de iluzii decât un creator de deziluzii certe”.
Cu 17 voturi „pentru" și 11 abțineri proiectul de hotărâre a fost adoptat de consilierii județeni.
Conform previziunilor cuprinse în anexa la proiectul de hotărâre „privind repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, a sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019 în vederea întocmirii proiectelor de buget ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru anul 2016”, în următorul an în județ vor ajunge 5,2 milioane de lei din TVA-ul plătit de firmele din județ și 5,7 milioane de lei din impozitul pe venit plătit de companiile bistrițene.