Timp de aproape o lună, în Biserica Evanghelică din Bistrița va fi expusă o lucrare excepțională. Este vorba de Icoana Martirilor Brâncoveni realizată de acad. dr. prof. univ Sorin Dumitrescu, pictor și președinte al Fundației Anastasia. Cu acest prilej, în orașul nostru vor avea loc mai multe evenimente culturale extraordinare!
Între 9 octombrie și 9 noiembrie, în Biserica Evanghelică din Bistrița va fi expusă Icoana Sfinților Martiri Brâncoveni realizată de acad. dr. prof. univ Sorin Dumitrescu, pictor și președinte al Fundației Anastasia.
Cu acest prilej, miercuri, 8 octombrie, de la ora 17.00, în sala de ședințe a Consiliului Local va avea loc conferința intitulată „Modelul iconic al martiriului Sfinților Brâncoveni”, susținută de acad. dr. prof. univ Sorin Dumitrescu.
În jurul orelor 19.00, la Biserica Evanghelică din Bistrița se va desfășura și deschiderea pelerinajului la Icoana Sfinților Martiri Brâncoveni.
Joi, 9 octombrie, de la ora 14.00, Universitatea Babeș-Bolyai, Extensia Bistrița, va găzdui, în Aula Magna, conferința intitulată „Lințoliul nedesfăcut al lui Nichita”. Conferința va fi susținută de acad. dr. prof. univ Sorin Dumitrescu, pictor și președinte al Fundației Anastasia.
Tot joi, dar de la ora 18.00, la Galeria Arcade 24 bistrițenii vor avea parte de un eveniment cu totul special: vernisajul expoziției personale de pictură a lui Sorin Dumitrescu.
Expoziția „4 țintiri scurte” va fi prezentată de criticul Oliv Mircea iar autorul va oferi, cu acest prilej, și câteva informații recente asupra straniei morți a pictorului Vincent van Gogh.
Colecționarii de artă vor putea achiziționa două opere de excepție: Noi și icoana și Tablou cu orbi – in memoriam Nichita – semnate de Sorin Dumitrescu iar iubitorii de cărți vor avea la dispoziție volumul „Antimetafizica”, cu o prefață semnată de Sorin Dumitrescu.
Aceste evenimente au loc în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 drept An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. Se are astfel în vedere sublinierea rolului esenţial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii pentru viaţa Bisericii lui Hristos şi pentru întărirea duhovnicească a fiecărui creştin. De asemenea, împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Voievod Constantin cu cei patru fii ai săi, Sfinţii Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu Sfântul Ianache sfetnicul reprezintă un prilej de pioasă evocare a jertfelniciei Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi de reflecţie asupra moştenirii cultural-spirituale brâncoveneşti.