Ștefan Ciasar, un hoț de meserie cu un cazier bogat, a scăpat de închisoare, după ce a pus la punct un jaf ca-n filme. Cum a fost posibil? Ei bine, noul Cod Penal a permis asta, hoțul și păgubitul fiind împăcați de un mediator.
Ieri, Bistrițeanul.ro arăta cum Ștefan Ciasar, un hoț din Cluj-Napoca, a scăpat de închisoare după ce anul trecut a spart casa unui bistrițean, de unde a furat un seif în care se aflau 110.000 de euro. Mai multe puteți citi AICI.
Proprietarul, un bistrițean de 47 de ani, își ținea seiful în apartamentul său din Bistrița. În timp ce locuința era goală, Ciasar, împreună cu un alt bistrițean, au spart yala, au pătruns în interior și au luat cu totul seiful, care nu fusese asigurat în perete. Pentru a-l transporta, cei doi hoți s-au folosit de un geamantan. Povestea o puteți citi AICI.
Ciasar a scăpat de închisoare, după ce s-a împăcat cu păgubitul. În acest caz a intervenit mediatorul Bianca Pintea. Hoțul a fost de acord să returneze păgubitului suma furată și a scăpat de pedeapsă la un an de la comiterea jafului, după doar 8 înfățișări.
Surse Bistrițeanul.ro spun că complicele la acest furt este rudă cu păgubitul, iar acest lucru ar fi cântărit mult în decizia de împăcare.
Avocatul Aris Cupșa ne explică cum este posibil ca un hoț de meserie să scape de închisoare după un tun ca-n filme:
„După noul Cod Penal e posibilă împăcarea la furt. Se dă o soluție la final, în care se spune că se încetează procesul penal. Am mai întâlnit astfel de cazuri, mai ales când a fost vorba despre sume mai mici. Scopul omului de la care s-a furat este să-și recupereze cât mai mult din prejudiciu. În ceea ce privește faptul că cel trimis în judecată și-a recuperat instrumentele folosite la furt, pare ciudat, numai că, dacă nu s-a dat o codamnare, nu poți lua măsurile de confiscare a bunurilor, oricare ar fi ele”, a explicat Aris Cupșa.
Potrivit noului și vechiului Cod Penal, infracțiunile care permit înlăturarea răspunderii penale în cazul împăcării sunt: furtul, furtul calificat, furtul în scop de folosință, însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, înșelăciunea, înșelăciunea privind asigurările, vătămarea corporală din culpă, violența în familie și lovirea sau alte violențe.