În prezenţa inspectorului şcolar general Camelia Tabără, la Colegiul „Sfânta Maria” a avut loc deschiderea oficială a concursului naţional de fizică „UNIVERSUL EINSTEIN”. În finală s-au calificat peste 50 de proiecte din 29 de judeţe, din cele 176 trimise la selecţie până în luna mai. Bistriţa-Năsăud – o prezenţă mai slabă în acest an.
„Acest concurs a devenit deja o tradiţie şi este de importanţă majoră pentru România, pentru că a devenit un fenomen care s-a multiplicat şi a început să joace chiar rolul de diseminare a unor cunoştinţe. Eu am auzit pentru prima oară la Bistriţa de platforma Arduino...” a remarcat preşedintele juriului, profesorul Mihai Todică, referindu-se la platforma destinată celor pasionaţi de electronică şi care îmbină atât de fructuos informatica, fizica şi robotica.
Prin acest concurs România se încadrează între ţările care promovează cercetarea în high-tech – a mai spus preşedintele juriului, profesorul universitar dr. Mihai Todică de la Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca care a subliniat şi i-a felicitat în deschiderea competiţiei pe toţi participanţii pentru meritul de a investi timp şi pasiune şi – mai mult decât atât – atitudinea inovatoare de care România are atâta nevoie.
Dorel Nicoară, coordonatorul proiectului a precizat, la rândul său, că în concurs au fost trimise în lunile martie – mai 176 de proiecte dintre care au fost selectate 10 proiecte ale cluburilor de la Palatele Copiilor din ţară, 11 proiecte aparţinând unor echipe de gimnaziu şi alte 32 de proiecte realizate de echipe compuse de elevi de liceu şi colegiu.
„Evenimentul organizat de Palatul Copiilor din Bistriţa, în parteneriat cu Fundaţia PROELECTRON şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi sprijinit financiar de Consiliul Judeţean – reuneşte în acest an la Bistriţa 103 articipanţi din toată ţara, la cele trei secţiuni de fizică experimentală, fizică aplicată şi interdisciplinaritate” a precizat Dorel Nicoară, coordonatorul proiectului şi profesor la Palatul Copiilor.
Dorel Nicoară a mai afirmat că în acest an prezenţa judeţului Bistriţa-Năsăud este mai slabă în concurs – un singur proiect de la Palatul Copiilor din Beclean şi un proiect realizat de o echipă de la Liceul "Petru Rareş" din Prundu Bârgăului s-au calificat şi vor fi prezentate juriului în finala de azi.
Un moment emoţionant al evenimentului l-a constituit prezenţa lui Tudor Alexe – un vechi prieten al concursului şi fost elev al profesorului Dorel Nicoară la Palatul Copiilor - acum reprezentant al firmei Continental care s-a implicat financiar în concursul "Universul Einstein" şi a oferit participanţilor câte un breloc, amintire de la Bistriţa. Pe tot parcursul zilei de azi la Liceul "Sfânta Maria " vor fi prezentate lucrările şi micile invenţii ale participanţilor, urmând ca festivitatea de premiere să se desfăşoare în acelaşi loc, mâine în jurul orei 13.30.