S-au stins ecourile Zilelor "bistritene" si, ca de obicei, memoria fiind scurta, s-a asternut uitarea si peste "complexul de agrement"/cat de pretios si pretentios spus!/Heidenfeld.
Intamplarea m-a adus acolo zilele trecute. Trist. Cateva afise ingalbenite si rupte, buruieni, balti mai vechi si mai noi, schite de chioscuri, mizerii menajere si niste animale la pascut... Unde e « complexul »? Oricat ne-ar parea de rau, trebuie sa recunoastem ca Heirupismul si Negativismul sunt doua tare serioase ale noastre, ale romanilor.
Prima: ne dam peste cap sa facem viabil un eveniment doar pe ultima suta de metri! In pripa.Fie cum o fi, dar sa iasa ceva si sa-l putem bifa ca « facut »! Ne aflam toti in treaba, « sa vada sefu` », dupa care tragem pe dreapta, ca... am obosit.
Stam cuminti, doar pana la anu`, nu-i asa, avem destul timp sa mai incropim ceva. Nu, nu e numai cazul Heidenfeldului. Toate actiunile de masa au loc dupa acest calapod, oriunde in scumpa noastra patrie. Ramane una din « minunatele mosteniri » ceausiste de care, ca de un blestem, se pare ca nu putem scapa!
A doua tara este Negativismul. Orice se face si oricat de buna e actiunea, tendinta lui « Gica contra » primeaza! Adaugati si ingredientul politic si veti intelege de ce, tot mai des se spune « ca la noi, la nimenea ». Curat « mar al discordiei »!
Heidenfeld, fostul si inca ocazionalul targ de animale este trecut la capitolul « reusite » in plan cultural-artistic de precedentul si actualul primar al Bistritei. Fara nicio patima, trebuie sa recunoastem ca locatia in sine e superba. Scot palaria in fata celui care a ales-o. Cateva hectare bune pe loc drept ca masa, dincolo de calea ferata, in inima naturii.
Zona este mai mult decat generoasa, iar o mana de gospodar poate face un lucru nemaipomenit si nu cu investitii enorme. Lipsesc clarviziunea si decizia. Ce se vrea da fapt? Un loc unde o data pe an sa se tina « Zilele Bistritei »? Asta s-a si intamplat pana acum. Sau, edilii au ajuns in fine la concluzia ca municipiul are nevoie de un complex cultural-artistic, in aer liber, pe perioada estivala? Adica, cateva mii de oameni interesati (!) sa poata participa, de pilda, la concerte rock in conditii decente, fara a deranja pe altii si fara sa fie deranjati, sau la spectacole de circ, dans, muzica etc.
Insist pe latura CULTURALA si ARTISTICA pentru ca numai astfel se poate adauga un plus valoric la gradul de civilizatie al concitadinilor nostri.
Actiunile trebuie sa fie concepute ca o « micro-stagiune » pe toata perioada verii, iar oferta pe masura. Iertata-mi fie aprecierea, dar « Zilele Bistritei » de pana acum reprezinta doar un clasic produs al « heirupismului ceausist ». Altfel spus, « Paine si Circ » o data pe an!
Traduc: mici, bere, manele, noroi, mizerie, tiganie, calusei, aglomeratie, wc-uri in sanul naturii, parcari insuficiente, scandal si...artisti adevarati, care , cu exceptia onorariului, nu inteleg prea bine ce cauta acolo. Macar atata bun simt ca in momentul cand sa canta pe scena, ne-scena, boxele de la tarabele comersantilor sa fie oprite! Cu siguranta ca bistritenii din centru au rasuflat usurati dupa ce « manifestarea » a migrat la Heidenfeld. Au scapat de zgomot, gunoaie, betivi si mirosuri pestilentiale. E pacat ca o idee buna, initial, a fost intr-un asemenea hal pervertita de cancerul politic. O aniversare frumoasa a urbei noastre seculare a fost deturnata in scop electoral. Ca in tenis, cand intr-o parte, cand in alta a fileului.
Cultura a trecut pe planul doi sau sapte. S-a vrut popor mult si osul de ros a fost asa-zisa serbare campeneasca, in stil tovarasesc: copane la rotisor, tarie, mici si bere cu artisti adevarati, cumparati pe « 30 de arginti » si transformati in simpli lautari! O crasa proba de sub-cultura! Si ne mai miram de reactia unor adolescenti sau tineri, crescuti, in ultimii ani ca aceste surogate de « act cultural »! Imi pare rau dar, in aceasta maniera, « Zilele Bistritei » ca manifestare cultural-artistica, numai « reusita » nu se poate numi. Este si va ramane un « mar ale discordiei », aruncat de colo-colo, ca la Wimbledon...
As propune cateva solutii, plecand de la premisa ca locatia Heidenfeld este cu adevarat exceptionala.
Avem suficiente asociatii sau organizatii ale oamenilor de afaceri cu cert potential economic, in municipiu si judet. Trebuie doar parafat un partenariat TRANSPARENT public-privat. Locatia ramane a primariei, cu infrastructura rutiera si utilitatile publice, iar investitia, gestionarea si exploatarea sa apartina capitalului privat. Acesta va avea grija sa-si gaseasca profesionistii pentru realizarea unui adevarat « complex cultural-artistic » care sa functioneze cum trebuie, pe toata perioada estivala si nu numai, spre incantarea publicului si cu beneficii oneste, semnificative.
Avem multi arhitecti tineri in judetul nostru. De ce nu s-ar putea organiza un concurs de proiecte pe tema viitorului complex? Premiul sa fie substantial. Sa le permita un debuseu onorabil in noua cariera. Sunt convins ca am avea parte de o surpriza placuta. In cadrul viitorului program sa figureze si actiunea « Zilele Bistritei », dar in coordonatele firesti, de bun simt, ale unei aniversari de o asemenea anvergura.
Inchei cu speranta ca HEIDENFELD poate deveni cu adevarat un « complex » de referinta al Bistritei. Ce mai trebuie? Doar dorinta si vointa de a depasi circul politic si de a face si la acest capitol, ceva de durata, bun si util pentru bistriteni. Sunt oameni minunati, o spun toti prietenii mei din strainatate care ne-au trecut pragul si cred ca merita acest « cadou » dupa douazeci de ani de cuminte asteptare.