Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  187 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Habar n-aveți ce bine și adânc sună jazzul românesc într-o sâmbătă seara ca aceasta...!

26/04/2014 19:10:13 Ioana BRADEA  
Vrăjit de Nicolas Simion și Sorin Romanescu – jazzul românesc și-a spus cuvântul astă-seară, la Sinagogă, într-un concert minunat, învăluitor și cald dedicat pionierului care a pus jazzul românesc pe harta Europei: Jancy Körössy. De altfel, recitalul a și început cu două piese compuse de Jancy Körössy.

Jancy Körössy a fost pionierul jazzului românesc, a fost primul care a avut ideea de a exploata și prelucra piese folclorice, în anii 50 – 60, când se compuneau piese foarte bune... Nu aveam manele sau etno la televizor, ce-i drept...” a povestit Nicolas Simion publicului prezent la Sinagogă astă seară, unde s-au cântat piese românești compuse de figuri faimoase ale jazzului românesc precum Johnny Răducanu, Eugen Gondi, Dan Mândrilă sau Richard Oschanitzky.

Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa, care a ramăs credincios jazz-ului românesc şi care a reuşit să-şi găsească drumul în scena jazz-ului contemporan european, reușind să se integreze pe scenele de jazz din Germania unde a și trăit ani buni, ducând mai departe ideile şi experienta "generaţiei de aur" a jazz-ului autohton – singurul român invitat la London Jazz Festival care povestea, într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național că a început în clasa a V-a cu clarinetul şi pianul la Şcoala de muzică, descoperind jazzul abia la 19-20 de ani: „Mi-am dat seama că e o muzică care îmi place prin care mă pot exprima direct… Dacă e nevoie aş putea cânta şi altceva dar m-aş simţi ca şi cum ai renunţa la un vis în care crezi. Viaţa te duce automat într-o parte sau alta. Există un echilibru şi nişte legi nescrise, când lucrurile se întâmplă natural, de la sine. Numai a vrea nu e sufficient, trebuie să şi poţi. Nu provin dintr-o familie de muzicieni.  Era în sat la Dumbrăviţa o formaţie de lăutari care cântau la nunţi, aniversări, ascultam cu mare plăcere şi eram fascinat. Aşa am ajuns la şcoala de muzică şi de acolo la Conservator, la Bucureşti. După care mi-am dat seama că mai bine mă concentrez pe muzica de jazz şi rămân în această direcţie. Am dat puţin cu nasul prin muzica clasică, am luat lecţii de compoziţie câţiva ani, de dirijat, şi atunci mi-am dat seama că muzica de jazz e mult mai serioasă decât alte genuri. Mulţi au impresia că improvizaţia e, aşa, o chestie întâmplătoare. Oricine poate să facă orice, ceea ce nu e adevărat. Eu am intrat pe un drum şi am stat pe drumul ăsta de la 11 ani. Şi îl continui. Talentul e important, dar nu e totul, cu cât eşti mai talentat cu atât pericolul e mai mare. Că faci lucrurile cu uşurinţă şi nu mai ai voinţa, tenacitate, toate lucrurile sunt simple, dar cum dai de greutăţi ai tendinţa să te opreşti”.

Sorin Romanescu – declarat cel mai bun muzician de jazz în 2008 - nu s-a sfiit să povestească pentru Gândul că la începutul carierei sale, a cântat și la nunți, pentru a-și cumpăra instrumente "Nu l-am considerat un compromis pentru că scopul meu era atunci, la începutul carierei, să îmi iau un instrument profesional. Am avut o perioadă în care am cântat la nunţi şi nu mi-e deloc ruşine să spun asta. Nu aveam nici timp, nici răbdare să strâng bani din alte surse, mi-ar fi luat foarte mult timp. După ce am făcut suma necesară, am dat preaviz şi am plecat".

Un compromis mai mare ar fi însă, în opinia lui Sorin Romanescu, să cânți la concerte electorale din România. "Până la urmă, compromisul îşi capătă sensul în măsura în care consideri că respectivul fapt e ceva ce cumva îţi ştirbeşte integritatea morală şi profesională. Asta ţine de standardul fiecăruia..." a povestit Sorin Romanescu într-un interviu pentru Gândul.info.

Au strălucit amândoi astă-seară pe scena Sinagogii într-un recital de zile mari, în care jazzul românesc a reușit să ne surprindă și să ne încânte.

2956 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro