Tăieri, măriri, scutiri, facilități, reduceri. Toate ni se prezintă acum, înainte de momentul votului de duminică, de către aspiranții la putere. Zici că și-a răsturnat Moș Crăciun sacul peste România.
Cert este că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, un singur partid vine în fața românilor cu un program de guvernare concret, nu doar cu platforme politice. Cu măsuri punctuale, cu cifre, cu date de realizare. Și cu surse de finanțare clare pentru fiecare capitol din program.
Tot în premieră pentru România post-decembristă, un partid, unul singur, vine în fața electoratului cu altfel de teme decât cele „clasice”, vehiculate la intensitate maximă până acum, cum ar fi integrarea europeană, atragerea de investiții străine, discrepanțe între provinciile istorice, ardelenii cei harnici și restul, asistați. Un singur partid vine cu un program pentru toți românii. Și arată respect egal tuturor cetățenilor acestei țări. Ce propune acest partid este și realizabil? De unde bani pentru a transforma în realitate proiectele sale? Îi aduce Moș Crăciun sau partidul a identificat surse concrete, reale?
Ce propune acest partid?
Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care poate salva capitalul privat autohton și poate asigura dezvoltarea României pentru următorii zece ani. FSDI va reuni aproximativ 200 de companii la care statul este acționar. Va aduce peste 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în doar patru ani și va genera peste 42.000 de locuri de muncă. Principalele investiții prin FSDI: autostrăzi, spitale, căi ferate rapide, hidrocentrale, sisteme de irigații, centre de cercetare și inovare, capitalizarea CEC și Eximbank.
Taxe reduse, salarii mai mari. Salariul minim va crește la 1.400 de lei – în 2017, 1.510 lei – în 2018, 1.625 – în 2019 și 1.750 în 2020. Salariul mediu brut pe economie va crește cu 40% (de la 2.815 lei, la 3.950 lei în 2020). Impozitul pe salarii va scădea la 10% (față de 16%, cât este acum) pentru salariile mai mari de 2.000 de lei brut/lună. Pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, precum și pentru salariile medicilor și ale IT-iștilor (indiferent de valoare), impozitul va fi 0%.
Creșterea punctului de pensie cu 500 de lei (până în 2020), scăderea impozitului pe pensii la 0% pentru pensiile mai mici de 2.000 lei brut/lună și la 10% pentru celelalte. Pensionarii nu vor mai plăti contribuții pentru sănătate (CASS va scădea de la 16% la 0%).
Reducerea fiscalității și măsuri economice pentru susținerea mediului de afaceri. Impozit pe microîntreprinderi de 1% și plafon pentru microîntreprinderi de 500.000 euro. Scutire de impozit pe profit timp de 10 ani pentru activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare. Eliminarea totală a impozitului pe dividende. Scăderea TVA general la 18%. Eliminarea CAS și CASS pentru PFA, drepturi de autor, avocați, contabili etc. Finanțarea de start-up-uri cu 200.000 lei/proiect/antreprenor. Ajutor de stat pentru afacerile din agricultură și zootehnie.
Sistem de sănătate în slujba pacientului, care înseamnă: ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative, construirea (până în 2020) Spitalului Republican „Carol Davila” în București și a 8 spitale regionale (centre de urgență și excelență pentru toate specialitățile medicale), modernizarea spitalelor existente, repornirea producției de vaccinuri și dezvoltarea Institutului Cantacuzino. Salariile personalului medical vor crește astfel: de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident va avea 1.200 de euro brut, un medic specialist gr. V, clinic 2.650 de euro, iar un medic primar gr. V, ATI/urgență 3.600 de euro brut. Salariile asistenților medicali vor avea o creștere de 100%. La acestea se adaugă veniturile din gărzi, sporuri, tichete de vacanță.
Programul „Garanția pentru Tineret”: alocații pentru finalizarea studiilor, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, programe de stagii pentru experiență profesională, stimularea antreprenoriatului, program național de locuințe pentru tineri, cu subvenționarea chiriei, creșterea burselor pentru studenți, dezvoltarea sportului de masă și a infrastructurii sportive.
De unde bani?
1. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Ce e acesta? Un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate. FSDI nu e o soluţie magică, ci e o modalitate eficientă de folosire a unor resurse autonome de dezvoltare. Nu îl inventează nimeni acum, pentru că a fost deja folosit în multe țări cu tradiție democratică veche.
2.Fonduri europene care trebuie folosite, nu returnate UE.
3. Bugetul de stat. Relaxarea fiscală pentru mediul de afaceri, creșterea salariilor și pensiilor vor avea ca efect creșterea încasărilor la bugetul de stat.E dovedit!
Care e partidul?
PSD. PSD a dovedit că știe, poate și vrea să crească România de fiecare dată când a fost la guvernare. A crescut România după căderea economică drastică din primii ani după Revoluție. A crescut România după dezastrul „terapiei de șoc” a guvernării CDR. A crescut România după guvernarea Băsescu – Boc, care a îndatorat țara la FMI și a tăiat salariile și pensiile.
Astăzi, PSD este singurul partid cu o viziune și un program economic clar pentru România, gândit în totalitate în folosul românilor.
PSD crede în România. Îndrăznește și tu! În 11 decembrie votează PSD! Te reprezintă.
www.indraznestesacrezi.ro
(P)
2239 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.