Anul trecut, când echipa Google a trecut şi prin judeţul Bistriţa-Năsăud, ca să fotografieze străzile şi să le includă în hărţile Google şi în programul Stret View, containerul de gunoi se lăfăia, plin de mizerii, pe Strada Ghinzii. Acum e tot acolo. Doar că mizeriile avansează, încet dar sigur, pe carosabil.
Bistriţenii care locuiesc pe Strada Ghinzii sunt exasperaţi de containerul de gunoi amplasat aproape în stradă, la intersecţia cu Strada Alunului.
Ca să nu mai intre cu maşina de gunoi pe o străduţă lăturalnică, aşa cum e Strada Alunului, şi pentru că nu au încheiat în zonă decât cinci contracte – cei de la Urbana au amplasat containerul chiar pe Strada Ghinzii.
Problema este – se plâng locuitorii de pe Strada Ghinzii – că acest container este folosit de toată lumea, inclusiv de cei care nu locuiesc în apropiere sau de şoferii care tranzitează zona.
“Este revoltător, totuşi, să constaţi că există şoferi care îşi aruncă acolo scaunele de maşină, molozul, şi multe alte mizerii – uneori chiar din mers. Deschid doar geamul şi aruncă pungile de gunoaie. Marţi şi sâmbătă vin cei de le Urbana să golească recipientul dar până seara mizeriile se adună la loc...” s-a plâns unul dintre locuitorii din zonă. Supăraţi de priveliştea urâtă şi de faptul că mizeriile tind să acapareze şi carosabilul – locuitorii au făcut o sesizare la Primăria Bistriţa, pe la mijlocul lunii mai.
Li s-a răspuns că acel container deserveşte locuitorii de pe Strada Alunului şi că este amplasat corespunzător, “din cauza faptului că maşinile operatorului de salubritate nu pot intra în locaţia respectivă.”
Funcţionarii primăriei consideră că amplasarea în drum a containerului “îndeplineşte condiţiile din ordinul Nr 536/1997 al Ministerului Sănptăţii privind aprobarea normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, iar SC Urbana procedează la golirea periodică a gunoiului”.
Localnicii susţin însă că – dacă s-ar dori cu adevărat rezolvarea situaţiei – maşinile Urbana ar putea să intre totuşi şi pe Strada Alunului, să colecteze gunoiul de la fiecare proprietar cu care are contract.
Până una alta – un lucru e sigur: containerul de gunoi este celebru şi este în continuare vizibil inclusiv pe Google Street View. Căci, vorba poetului – gunoiul nu este al nostru, nu este al strămoşilor noştri şi nici măcar al strămoşilor strămoşilor noştri – ci al copiilor şi al copiilor copiilor care vor urma şi care se vor alege cu o “moştenire” de toată frumuseţea din partea noastră...!