In perioada 6-11 iulie s-a desfasurat tabara de inventariere a biodiversitatii forestiere in Parcul National Muntii Rodnei, cu participarea a 25 de elevi din cadrul Grupului Scolar Silvic Nasaud, Scoala Telciu, precum si a voluntarilor din Sangeorz-Bai si Dej.
Tabara a fost organizata de catre Asociatia ECO RODNA, in parteneriat cu Grupul Scolar Silvic Nasaud si Administratia Parcului National Muntii Rodnei, in proiectul „Participarea tinerilor la inventarierea biodiversitatii forestiere din Parcul National Muntii Rodnei”, finantat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Fondul Global de Mediu, Programul de Granturi Mici GEF SGP.
Tabara a cuprins o serie ampla de cursuri si aplicatii practice in tehnici de inventariere si monitorizare a biodiversitatii forestiere: capcane Barber pentru coleoptere, fileul entomologic pentru fluturi, cosasi, tantari, capcane luminoase pentru fluturi de noapte, dendrometru si clupa pentru arbori, relevee fitosociologice pentru flora si vegetatia forestiera, binocluri pentru pasari, capcane life-trap pentru micromamifere etc.
Toate acestea au fost utilizate de catre elevi sub coordonarea biologilor Asociatiei Eco Rodna si a rangerilor Administratiei Parcului National Muntii Rodnei.
Alaturi de aceste aplicatii practice au fost organizate excursii tematice in teren la Stanca Iedului, Mihaiasa, Preluca Caului, Aniesul Mic, Aniesul Mare.
Speram ca prin astfel de sesiuni de instruire in teren sa formam un grup de tineri pasionati de protectia ecosistemelor forestiere, remarcabile prin bogatia speciilor de flora si fauna, din Parcul National Muntii Rodnei.
Claudiu Iusan
Asociatia Eco Rodna