Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Groază în cer... Un avion bolşevic de pasageri – prăbuşit în Herina

05/07/2016 10:06:39 Ioana BRADEA  
“Un avion bolşevic de călători, care făcea drumul între Moscova şi Praga, având în el şase persoane, s’a aprins în aier, deasupra unei păduri din apropierea Bistriţei şi s’a prăbuşit. Din cele 6 persoane, 5 s’au prefăcut în scrum şi cenuşe iar a şasea văzând primejdia a sărit în aier de groaza flăcărilor… A fost găsit sdrobit în întregime…”

Cam aşa a descris Unirea Poporului, un ziar din perioada interbelică – tragedia aviatică petrecută pe 6 august 1937, lângă Herina, acolo unde s-a prăbuşit în flăcări un avion de fabricaţie americană (Douglas DC-2-152, aparţinând companiei Aeroflot), având la bord 6 persoane – 3 membri ai echipajului şi 3 pasageri.

Avionul avea numărul de înmatriculare CCCP-M25 şi a decolat de la Moscova spre Praga, cu un punct intermediar în Ucraina – precizează Holland.ro care menţionează că accidentul aeronautic de lângă Bistriţa apare şi în baza de date internaţională ANS Aircraft Accindent, însă aici se ştie că tragicul eveniment s-ar fi petrecut în 1935, ruta este de asemenea eronat precizată, iar numărul de persoane decedate nu este cunoscut. Se precizează, în schimb, că aparatul s-a „prăbuşit după ce un pasager şi-a aprins o ţigară în toaleta avionului în care s-au acumulat gaze şi fum. Niciun supravieţuitor. Avionul zbura spre Moscova. Nu se cunoaşte vreo oprire intermediară a acestuia”.

Locul prăbuşirii a fost identificat cu exactitate, mai spune Daniel Georgiu pe Holland.ro, graţie miilor de bucăţi de aluminiu din zonă, prima piesă fiind parţial identificată şi provenind de la aparatura de bord – o contra greutate probabil de la giroscop.

Tragedia aviatică este descrisă dintr-un ziar al vremii care povesteşte în termeni cutremurători despre prăbuşirea „avionului bolşevic” în Bistriţa-Năsăud: „Un avion bolşevic, de călători, care făcea drumul între Moscova şi Praga, având în el şase persoane, s’a aprins în aier, deasupra unei păduri din apropierea Bistriţei şi s’a prăbuşit. Din cele 6 persoane cari se aflau în el, cinci s’au prefăcut în scrum şi cenuşe iar a şasea, văzând primejdia, a sărit în aier de groaza flăcărilor. Trupul acestei persoane a fost găsit sdrobit în întregime. Avionul a fost şi el mistuit de flăcări. Auzindu-se despre nenorocirea aceasta autorităţile au mers la faţa locului spre a cerceta cazul.

Avionul Douglas DC-2 a fost fabricat prima dată în 1934 de către compania americană Douglas Aircraft Corporation. Era un avion robust mixt, pentru 14 persoane şi marfă. Echipajul era format din 2 sau 3 persoane, iar viteza maximă pe care o putea atinge era de 399 km/h. Plafonul maxim de zbor al aparatului era de 4.000 de metri, iar lungimea sa de aproape 19 metri. Avionul cântărea 5 tone gol şi putea ajunge, cu încărcătură – până la o greutate de 8 tone.

Întotdeauna merita să căutăm povestea obiectelor. Chiar dacă uneori durează mult până când o găseşti”, a povestit Daniel Georgiu pentru Bistriţeanul.ro, recunoscând că i-au trebuit 2 ani să descopere toate detaliile acestei poveşti. „De doi ani caut informaţii despre acest eveniment prin publicații și arhive şi recent am primit acordul de a folosi articole integral sau parţial din biblioteca digitală BCU Cluj. Într-o primă fază am găsit doar informaţii referitoare la un avion prăbușit în Suceava, în 1938 şi cu un pic de intuiție şi presupuneri – în final am găsit detalii și despre avionul prăbuşit lângă Herina”, a mai povestit Daniel Georgiu.

Știam de prăbușire de la niste amici din Reghin care m-au întrebat de ce este plină zona aceea de atâtea bucăți mici de duraluminiu. Intuitiv, am căutat pe net şi am găsit în baza de date ANS Aircraft Accindent despre avionul de pasageri din articol. Şi așa a început totul… Dar este nevoie de o răbdare de fier pentru a căuta printre mii de bucăţele de aluminiu. Încă nu îmi dau seama de dinamica prăbușirii, dar impactul la o viteză de 400km /oră urmat de explozie este nimicitor. Puţin probabil să găsesc piese mai mari de 10 cm, dar am de gând să revin la locul accidentului şi să mai caut. Noroc cu piesa găsită de amicii mei care mi-au şi donat-o, acum un an, când au aflat de supoziţia mea în legătură cu prăbuşirea avionului…”, a mai explicat Daniel Georgiu pentru Bistriţeanul.ro.

14307 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro