Zeci de masini cu gunoi vor circula mai multe saptamani pe ruta Beclean-Bistrita pentru a transfera pur si simplu groapa de gunoi a orasului de pe Somes, la Bistrita. Daca masinile cu gunoi nu vor intra in Bistrita, la Beclean vor tranzita zilnic orasul. Actiunea face parte din proiectul de gestionare al desurilor, derulat de Consiliul Judetean.
Un proiect ecologic cu multe surprize
Curat ecologic! Groapa de gunoi a Becleanului va fi in curand istorie. Tot ceea ce au aruncat beclenarii zeci de ani la gunoi va fi adus, pana la ultimul ambalaj, la Bistrita, la groapa de gunoi a orasului din zona Zavoaie. Desi, cel putin teoretic, aceasta groapa de gunoi si-a depasit capacitatea si trebuia inchisa de mai multi ani, cei care au conturat proiectul de gestionare a deseurilor in Bistrita-Nasaud, in speta Consiliul Judetean, spun ca mai e destul loc pentru a “gazdui” la Bistrita groapa de gunoi a Becleanului.
Aceasta masura este una din surprizele proiectului de gestionare a deseurilor. Dupa ce saptamana trecuta s-a anuntat mutarea gropii de la Tarpiu cativa metri mai incolo pentru ca a fost proiectata pe niste izvoare, in aceste zile iese la iveala faptul ca groapa de gunoi a Becleanului va trebui mutata, deseu cu deseu, la Bistrita.
Beclean vs. Bistrita
Primarul orasului Beclean, Nicolae Moldovan, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca, in ceea ce-l priveste, este de acord cu decizia de mutare a gunoaielor de la Beclean la Bistrita. Primarul are o singura mentiune de facut: sa fie transferat tot gunoiul, iar terenul sa fie lasat liber de orice deseu. Singurul inconvenient ar fi ca masinile incarcate cu gunoi vor tranzita orasul. Dar, pana la urma, pentru un scop nobil, merita disconfortul.
La Bistrita, autoritatile locale nu sunt incantate de surpriza aparuta in proiectul Consiliului Judetean.
George Avram, viceprimarul Bistritei, este revoltat de ceea ce urmeaza sa se intample:“am fost de acord cu ideea ca se doreste inchiderea gropii de gunoi de la Beclean, dar niciodata nu o sa imi dau acordul ca deseurile de acolo sa fie aduse la Bistrita. Nu este firesc sa se procedeze asa. Eu am lucrat 15 ani in salubritate si stiu ce inseamna transportul unei cantitati atat de mari de gunoaie, pe o distanta atat de mare. Dupa parerea mea, acolo sunt in jur de 30.000 de metri cubi de gunoi. Nu este normal sa se aduca gunoiul de acolo pana la Bistrita”.
Primaria Bistrita a interzis tranzitul masinilor de gunoi prin municipiu, astfel incat ruta aprobata este Beclean-Sarata-Budacu de Jos-Zavoaie.
Un gunoi estimat, nu masurat
Cantitatea de gunoi ar fi insa mult mai mare decat estimarile viceprimarului Avram. Consiliul Judetean, in cererea facuta catre Agentia de Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, a mentionat ca va fi nevoie de 50 de masini de transport, care ar trebui sa circule pe DN 17 timp de doua luni de zile pentru a transfera tot gunoiul la Bistrita.
Cert este insa ceva: nimeni nu a masurat cantitatea de gunoi de la Beclean, aceasta a fost doar estimata. Asadar, odata inceput transportul gunoiului, el trebuie continuat, indiferent de cantitatea existenta. Este un pas in proiect care trebuie executat intocmai. In concluzie, perioada de transport ar putea creste la mai mult de doua luni.
Ecologistii: Ne ingroapa in gunoaie!
Revoltati la aflarea acestei vesti sunt si reprezentantii Partidului Ecologist Roman Bistrita-Nasaud. In cadrul unei conferinte de presa, organizata ieri, ecologistii si manifestat nemultumirea vizavi de initiativa managerilor proiectului de gestionare a deseurilor de a aduce gunoaiele de la Beclean la Bistrita.
“Am avut surpriza sa aflu, saptamana trecuta, ca pasul cel mai important nu este sa scapam de gunoi, ci sa aducem mai mult de la Beclean. Acesta este proiectul ecologic de gestionare a deseurilor pe care il au autoritatile locale. O sa trebuiasca sa “navigam” intre gunoaie”, a spus Alexandru Toniuc, presedintele PER.
Zeci de masini cu gunoi se vor plimba de-a lungul judetului
Neplacerile legate de aceasta idee nu se opresc insa aici. Pentru a aduce gunoaiele stranse de zeci de ani la groapa de gunoi de la Beclean ar trebui facute cel putin 3000 de transporturi, asta dupa estimarea optimista a viceprimarului George Avram.
Teoretic, in cea mai roz varianta, ar fi nevoie de zece masini de gunoi care ar trebui sa efectueze zilnic cinci drumuri fiecare si sa transporte in medie 10 mc de gunoi/masina/transport, adica 500 mc/zi. Asta ar insemna ca timp de 60 de zile, cel putin, masinile de gunoi ar tranzita DN 17.
Daca cine va suporta cheltuielile se stie, Consiliul Judetean prin proiectul european aflat in derulare, nu se stie inca cum se va evita sa nu zburde gunoaiele pe cei 40 de km de traseu, o solutie de sigilare a deseurilor fiind tot intr-o varianta optimista. Nu am reusit inca sa aflam riscurile la care sunt supusi bistritenii prin acest transfer al gropii de gunoi de la Beclean la Bistrita, dar autoritatile locale ne asigura ca mirosul ar fi ultima problema care ar trebui sa ne ingrijoreze...