Cortul care găzduiește temporar evenimentele culturale ale orașului nu a avut până acum autorizație pentru acțiunile la care au participat peste 200 de oameni. Cum puține acțiuni sunt sub acest număr, funcționarea a fost pe bază de noroc, având în vedere că de trei ani pompierii nu le-au eliberat niciun aviz.
Situația autorizării la incendiu a cortului de 450 mp pătrați (montat de Primăria Bistrița în 2012 pentru a înlocui temporar Centrul Municipal de Cultură George Coșbuc - aflat în plină reabilitare) a fost una neclară până după tragedia de zilele trecute, în care 46 de oameni numărăm astăzi că și-au pierdut viața.
După tragedia de la București, primarul Bistriței s-a uitat înspre cortul care găzduiește aproape săptămânal evenimente cu participarea a sute de oameni și s-a decis să intre în legalitate.
„Pentru evenimentele sub 200 de persoane cortul nu necesită autorizare. El poate funcționa așa cum este. În cazul în care sunt evenimente, iar numărul de persoane participante depășește acest număr, se face autorizare pe eveniment. Autorizarea pe eveniment înseamnă suplimentarea extinctoarelor, deschiderea fermoarelor laterale. Noi am început demersurile să facem o autorizare pe mai multe persoane ca să nu se mai plimbe organizatorii evenimentelor. Vom face autorizarea pentru 400 de persoane (mai mult în general nu sunt) pentru că nu este de făcut mare lucru. Construcția este provizorie, sistem cort și dacă deschidem lateralele și punem o etichetă cu «ieșire de urgență» este în regulă. Stingătoare avem suficiente”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Crețu.
Totuși, municipalitatea s-a preocupat după cumpararea și montarea cortului să obțină avizele necesare, însă nu și-a dus demersurile până la capăt, evenimentele de mare amploare, care au adunat în cort sub 200 de oameni fiind destul de puține.
„Pentru cort (amenajare temporară în aer liber) Primăria mun. Bistrița a solicitat aviz de securitate la incendiu, dar documentația prezentată nu a fost completă. La ultima activitate de control desfășurată (noiembrie 2014) a fost aplicată sancțiunea contravențională «avertisment» cu mențiunea faptului că s-a solicitat exprimarea intenției clare a Primăriei privind capacitatea acestei amenajări în condițiile în care obligativitatea avizării/autorizării este la o capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, plt. maj. Marius Rus.