Biserica Evanghelică s-a umplut din nou de bistriţenii dornici să asculte pentru prima oară cele 24 de cântece medievale cântate în latina vulgară sau germana veche compuse de Carl Orff. "Unii l-au considerat un geniu inegalabil, alţii au considerat că această muzică ar fi la limita vulgarităţii şi a grobianismului…"
Grandoare şi răsfăţ total astă-seară, în Biserica Evanghelică acolo unde s-a desfăşurat un grandios concert susţinut de Noua Orchestră Transilvană (dirijată de Romeo Rîmbu) şi Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj (dirijat de Cornel Groza) – care au interpretat impecabil şi emoţionant faimoasa “Carmina Burana”. Solişti au fost soprana Valentina Mărgăraș şi tenorul Liviu Iftene (de la Opera din Braşov) alături de conjudeţeanul nostru, baritonul Adrian Marcan.
Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a explicat, în deschiderea concertului că monumentala operă care are la bază cântece medievale cântate în latina vulgară sau germana veche a revoluţionat genul liric, compozitorul ei fiind receptat contradictoriu de contemporanii săi.
“Unii l-au considerat un geniu inegalabil, alţii au considerat că această muzică ar fi la limita vulgarităţii şi a grobianismului. Cert este că această muzică rămâne extrem de spectaculoasă şi frumoasă şi se bucură de o faimă făr precedent, fiind cerută de publicul larg de la prima sa audiţie şi până azi…”
Cântecele medievale reflectă şi decupează secvenţe de viaţă, proslăvesc dragostea, ironizează prostul gust, arată cu degetul spre cei care ies din normele de comportament firesc pentru societate sau parodiază apetitul bahic exagerat al unora – a mai explicat Gavril Ţărmure spectatorilor printre care s-a numărat primarul Ovidiu Creţu, alături de alte personalităţi ale oraşului.
Istoria celebrei Carmina Burana începe în 1803, când un lingvist german a descoperit Codex Buranus în mânăstirea bavareză Benediktbeuern şi continuă în 1935, când compozitorul Carl Orff a găsit volumul într-un anticariat și, atras de titlu, a ales 24 de poezii din conţinutul codexului, compunând libretul Carmina Burana. Aşa a luat naștere capodopera vieții sale, o lucrare cu o muzică pulsantă, actuală, melodioasă cântată în primă audiţie auditie în iunie 1937, la Frankfurt am Main.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru CUltură şi Primăria Bistriţa în cadcrul Festivalului BISfest. Programul continuă astă-seară, la Sinagogă: de la ora 20.00, aici se desfăşoară un spectacol de teatru Green Hours & Teatrul LUNI - RADIKAL de Sever Bârzan, cu Olivia Niță, Iulia Verdeș, Ștefan Huluba, Bogdan Costea, Edi Cârlan, Mihai Munteniță / Sever Bârzan, regia aparţinând Dorei Bârzan.