Atmosferă de sărbătoare şi mare solemnitate astă-seară, la Sinagogă, unde autorităţile, colegii, prietenii şi admiratorii coriştilor de la Appassionata au celebrat cei 35 de ani de activitate muzicală. „Appassionata i-a făcut pe bistriţeni mai frumoşi, mai înţelegători, mai omenoşi”, a recunoscut primarul Ovidiu Creţu.
„Appassionata i-a făcut pe bistriţeni mai frumoşi, mai înţelegători, mai omenoşi”, a recunoscut primarul Ovidiu Creţu.
Timp de mai bine de o oră, corul Appassionata alături de Corul „Viva la Musica” de la Centrul Cultural „Herman Oberth” (Forumul Democrat German Cluj-Napoca) au susţinut un concert extraordinar – traversând, alături de publicul bistriţean care a umplut Sinagoga – polifonia Renaşterii italiene şi germane, înălţătoarea şi tulburătoarea muzică religioasă, dar şi bijuteriile prelucrărilor folclorice româneşti.
„Nu trebuie ca toată lumea să iubească acest gen de muzică, dar este o muzică de foarte bună calitate, este cultura mare pe care Appassionata a dus-o peste tot în lume, oferind cu generozitate o bucăţică din cultura noastră elegantă, sensibilă şi frumoasă. Appassionata i-a făcut pe bistriţeni mai frumoşi, mai înţelegători, mai omenoşi”, a recunoscut primarul Ovidiu Creţu care a oferit muzicienilor un minunat coş de flori, în semn de apreciere.
„35 de ani de cânt în corul Appassionata… Pe undeva ni se par puţini nouă, celor care ne-am reunit sub cupola muzicii – am crescut aici cântând, ne-am căsătorit cântând, ne-am crescut copiii, între repetiţii, cântând, i-am condus pe ultimul drum pe unii dintre colegii care ne-au părăsit – tot cântând şi plângând, ne-am căsătorit copiii cântând…”, a remarcat, între altele, Mircea Chira, preşedintele corului.
Muzicienii de la Appassionata au primit, de altfel, minunate coşuri de flori şi din partea directorului Centrului Municipal de cultură „Geroge Coşbuc” , prof. Dorel Cosma, dar şi din partea Forumului German din Cluj, al cărui preşedinte a fost prezent astă-seară la Bistriţa, declarându-se onorat pentru faptul că Francisc Mureşan dirijează şi corul Viva la Muzica din Cluj-Napoca.
Dirijorul Francisc Mureșan a împărtăşit publicului bistriţean câteva dintre emoţiile începutului – de la primele repetiţii, în februarie 1980 şi până la primele concerte.