Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  199 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Graffiti-urile din Bistriţa. Vandalism sau artă modernă ?

03/02/2015 12:29:12 Ovidiu BOJOR  
Distrugerea unei proprietăţi private este definită ca vandalism şi se sancționează ca atare. Totuși, când vine vorba de graffiti, parte a culturii hip-hop, fie el în formă scrisă sau sub forma unui desen pe un perete sau pe o altă suprafaţă situată într-un loc public, părerile sunt aprinse şi împărţite.

Pe de o parte, sunt cei care văd graffiti-ul ca un mod de exprimare artistică, o formă individuală de comunicare şi transmitere a unor mesaje sociale, politice sau culturale. Graffiti-urile sunt şi o modalitate de a da culoare sau a acoperi zonele neîngrijite ale oraşului.

Pe cealaltă parte sunt cei care consideră graffiti-ul vandalism, lipsă de respect pentru proprietatea privată sau publică, nicidecum artă. Pentru aceştia, cei care “mâzgălesc” sau “scriu mesaje obraznice” pe anumite suprafeţe, nu sunt decât nişte copii care „nu au cei şapte ani de acasă”.

În România, fenomenul graffiti a apărut în jurul anului 1990, fiind caracterizat prin aceleași elemente care au fost întâlnite în New York-ul anilor ’70. 

În ultimii ani au apărut şi în Bistriţa un număr mare de graffiti-uri. Cele mai multe sunt sub formă scrisă, fiecare dintre ele având un mesaj bine gândit. Cele mai multe sunt citate din personalităţi sau versuri din piese hip-hop. Majoritatea sunt făcute în zone destul de aglomerate, unde bistriţenii pot observa uşor mesajul pe care grafferii vor să-l transmită.

Fiind întrebaţi despre graffiti-uri, bistriţenii au păreri împărţite. Sunt cei cărora le place şi cei cărora li se par fără bun simţ fiind un gest de vandalism.

Sunt interesante, vezi un text interesant, poate ajungi acasă şi cauţi citatul pe internet. Mai descoperi lucruri noi, unele chiar foarte interesante şi care te pot pune bine pe gânduri” – ne-a spus Patrick, un tânăr din Bistriţa.

Un domn mai în vârstă, Valer B., are o părere total opusă: “Arată urât, după ce tot oraşul e distrus, mai umple şi zidurile clădirilor de scrisuri şi desene”.

Așadar, în funcție de vârstă, părerile bistrițenilor se împart în pro și contra graffiti. Cei tineri susțin și chiar încurajează această formă de artă urbană, în timp ce cei mai în vârstă o văd ca pe o distrugere a orașului.

Autorităţile au o altă definiţie pentru arta grraffiti-urilor „Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză”.

Legea spune că dacă este privită drept distrugere a unei clădiri, aceasă formă de artă modernă este considerată o contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 500 lei la 2500 lei, sumă plătită de părinţi în cazurile în care graferii sunt minori.

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro