Gloria a făcut public planul de reorganizare, document obligatoriu în procesul de insolvenţă în care se află clubul. Durata de implementare a planului este de trei ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an la propunerea administratorului judiciar, cu acordul a doua treimi din creditorii aflaţi în sold la acea dată - scrie sportulbistritean.ro.
Sportulbistritean.ro explică pe larg miza care stă la baza reorganizării Clubului de Fotbal Gloria Bistrița.
Astfel, pe durata de implementare a planului de reorganizare, activitatea societatii debitoare va fi condusă de către administratorul special al debitoarei, Alexandru Hatfaludi, sub supravegherea administratorului judiciar – SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs.
Pasivul societăţii, peste 150 de miliarde vechi
“Prezentul plan işi propune să acţioneze pentru modificarea structurală a asociaţiei pe mai multe planuri: economic, organizatoric, managerial, sportiv, financiar şi social având ca scop principal plata pasivului ACF GLORIA 1922 Bistriţa şi relansarea activităţii, sub conducerea administratorului judiciar în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor menţionate”, se spune în primul capitol al documentului. La capitolul indicatorilor financiari, se remarcă faptul că cifra de afaceri a scăzut drastic, de la 10.756.073 lei la 31.12.2011 la 2.026.677 lei la 31.12.2012 sau că că Gradul de îndatorare a crescut de la 54.80% în 2010, la 63.14% in 2011 şi la 96.07% in 2012 ceea ce indică o dependenţă a societăţii faţă împrumuturi în desfăţurarea activităţii de exploatare. Se remarcă pasivul societăţii, aşa cum acesta figurează înscris în tabelul definitiv de creanţe, care este de 15.271.904,70 lei sau numărul de angajaţi (inclusive jucători şi antrenori) care e de 83.
Moraes şi retrogradarea “îndoielnică”, cauzele insolvenţei
Între cauzele care au dus la insolvenţă, Gloria a identificat 3 mari şi late: · Neîncasarea sumei de 1.250.000 EURO reprezentând drepturile de transfer a jucătorului Aluisio Chaves Ribeiro Moraes de la Metallurg Donetsk, Ucraina, în prezent litigiul fiind în recurs pe rolul TAS de la Lausanee. Se menţionează că în prima instanţă, Judecătorul Unic al Comitetului Statutului Jucătorului de la Zurich a hotărât obligarea clubului ucrainean la plata către ACF Gloria Bistriţa a sumei de 700.000 EURO. · Retrogadarea echipei Gloria Bistrita, în vara anului 2011, din prima liga de fotbal în liga 2-a, deşi echipa s-a clasat la finalul campionatului 2010/2011 pe un loc neretrogadabil. Retrogadarea a fost făcuta de către Federaţia Română de Fotbal pe motive îndoielnice, de altă natură decât cele sportive. Acest fapt a făcut ca ACF Gloria 1922 să nu beneficieze de o sumă de cel puţin 1.200.000 EURO din drepturi de televiziune, afectând grav bugetul clubului. · Lipsa surselor necesare plăţii obligaţiilor a determinat creşterea valorii datoriilor prin plata de penalităţi şi accesorii ale obligaţiilor.
Bugetul va avea la bază sumele de la Primărie şi Consiliul Judeţean
În ce priveşte obţinerea de resurse financiare pentru susţinerea realizării planului şi sursele de provenienţă ale acestora, Gloria se bazează pe următoarele surse de venituri : venituri din sprijinul financiar acordat de la bugetul local şi Consiliul Judeţean, venituri din publicitate, venituri din sponsorizari, venituri din vânzări produse, venituri din închirieri şi alte servicii, venituri din bilete şi alte servicii comerciale, venituri din drepturi TV, venituri din vânzări jucatori, venituri din vânzări de active. În bugetul aferent anului 2013 s-a înscris suma ce se va încasa de la Primăria Bistriţa ca urmare a aprobarii Consiliului Local pentru sprijinirea activitatii fotbalistice în municipiu. Suma înscrisă în buget este la nivelul sumelor aprobate anual în anii precedenţi. În anii următori 2014 – 2015 nu s-a mai cuprins la acest capitol nici o suma deoarece conform negocierilor purtate, se va proceda la vânzarea stadionului la municipiul Bistriţa şi nu se mai fac finanţări în acest mod. De la Consiliul Judeţean, s-au înscris în bugetele celor trei ani suma de 440.000 lei anual reprezentând finanţarea activităţii clubului din partea acestei instituţii în cei trei ani.
Vânzarea stadionului, piesa de rezistenţă
Însă planul de reorganizare are un capitol special care se referă la vânzarea directă a unei mari părţi din patrimoniu ACF Gloria 1922 către Primăria municipiului Bistrita. Bunurile imobile şi mobile incluse în “stadionul de fotbal Jean Pădureanu” vor fi transferate prin vânzare directă în patrimoniul municipiului Bistrita. În prezent activele imobile şi mobile din cadrul stadionului de fotbal “Jean Pădureanu” sunt în proprietatea a doua entităţi separate, respectiv ACF Gloria 1922 şi Asociaţia Fotbal Club Gloria. În proprietatea ACF Gloria 1922 sunt următoarele bunuri din cadrul stadionului: Peluza şi teren aferent, Amenajare cantină, Amenajare pistă atletism, Amenajare teren I, Modernizare tribuna I, Modernizare tribuna II, Saună, Sistem acces, Tabela marcaj, Instalaţie nocturnă, Sistem sonorizare, Sistem alimentare energie electrică, Instalaţie irigat teren şi Instalatie încălzire teren. În patrimoniul Asociaţiei Fotbal Club Gloria este înregistrat Terenul principal împreună cu tribuna I şi a II-a. Asupra terenului principal şi a tribunei I, precum şi a terenului de sub peluză, exista înscrise sarcini, respectiv o ipotecă. Planul propune efectuarea vânzării în doua variante alternative, urmând a fi utilizată varianta care va fi agreată şi de către cumpărător şi care va fi mai uşor realizabilă, în ambele variante fiind necesare realizarea unor operaţiuni preliminare.
Varianta I:
Proceduri şi operaţiuni necesare a fi îndeplinite:
- Fuziunea celor doua entităţi. În această situaţie nu mai este necesară obţinerea acordului de la creditor pentru schimbarea garanţiei sau pentru înstrăinarea bunurilor constituite garanţii.
- După efectuarea fuziunii, intrarea în legalitate şi întocmirea documentaţiei şi formalităţilor necesare înscrierii în CF a bunurilor imobile neîntăbulate.
- În paralel cu realizarea acţiunilor menţionate mai sus se va trece la actualizarea valorilor de piaţă a tuturor bunurilor care vor fi vândute către Primărie (acţiune care este în curs).
- După finalizarea acestor operaţiuni se va putea trece la încheirea actelor de vânzare cumpărare. Bunurile vândute de către administratorul judiciar se vând libere de orice sarcini, deci ipotecile se radiază de drept.
- Vanzarea va trebui să fie efectuată cu condiţia transmiterii la cumpărător a dreptului de proprietate după plata integrala a preţului.
- Odată cu încheierea actului de vânzare se va încheia cu Primăria un contract de asociere în participaţiune în scopul realizării activităţilor sportive (în principal fotbal), Primăria participând la asociere cu baza sportive, administratorul asocierii fiind ACF GLORIA 1922 Bistriţa.
Varianta II:
Proceduri şi operatiuni necesare a fi indeplinite:
- Înlocuirea garanţiilor, respectiv eliberarea de ipotecile înscrise asupra unor bunuri ce vor face obiectul vânzării şi garantarea în favoarea creditorului cu alte bunuri imobile.
- Intrarea în legalitate şi întocmirea documentaţiei şi formalităţilor necesare înscrierii în CF a bunurilor imobile neîntăbulate.
- În paralel cu realizarea acţiunilor menţionate mai sus se va trece la actualizarea valorilor de piaţă a tuturor bunurilor care vor fi vândute către Primărie (acţiune care este în curs).
- Dupa finalizarea acestor operaţiuni se va putea trece la încheirea actelor de vânzare cumpărare. Vânzatori vor fi cele două entităţi Gloria, iar beneficiarul sumelor din vânzare va fi ACF Gloria 1922, conform hotărârii AGA a Asociatiei Fotbal Club Gloria din data de 08.03.2013.
- Vânzarea se va efectua sub condiţia transmiterii la cumpărător a dreptului de proprietate asupra bunurilor doar dupa plata integrala a preţului.
- Odată cu încheierea actului de vanzare se va încheia cu Primăria un contract de asociere în participaţiune cu ACF Gloria 1922, în scopul realizării activităţilor sportive (în principal fotbal), Primăria participând la asociere cu baza sportivă, administratorul asocierii fiind ACF GLORIA 1922 Bistriţa.
“Facem precizarea ca valoarea de vânzare a stadionului va fi de peste trei ori mai mare decât valoarea totală a creanţelor înscrise în tabelul definitiv al creanţelor, deci există o premisă certă de achitare integrală a creanţelor creditorilor”, se spune în finalul acestui plan de reorganizare - subliniază sportulbistrițean.ro.
Cu alte cuvinte, asta ar însemna că preţul stadionului ar trece de 10 milioane de euro (peste 450 de miliarde vechi, de trei ori suma creanţelor) - concluzionează sportulbistritean.ro.