Despre primele meciuri ale Gloriei, în primăvara anului 1923, când fotbaliştii se confruntau "cu o nepăsare extremă" din partea publicului sau despre fabuloasele întâlniri ale bistriţenilor “în colţ, la Tribunal” sau peste drum, în faţă la Ciocârlia - s-a discutat ieri, la bibliotecă, la lansarea volumului "Cartea Gloriei Bistriţa.
“Poate că puţini vor fi ştiind că, în orăşelul nostru, nu de mult s-a pus bază unui club sportiv românesc cu numele Gloria. Deşi, pe lângă greutăţile începutului, a avut foarte mult de luptat cu o nepăsare extremă din partea publicului românesc, cu toate acestea, echipa de footbal a clubului încă de anul trecut, la toate întrecerile ce le-a avut cu echipe locale şi străine, aproape de-a rândul a ieşit învingătoare...” se scria, în aprilie 1923, în Gazeta Bistriţei.
Profesorul Constantin Sănduţă autorul volumului intitulat “Cartea Gloriei Bistriţa”, lansată ieri la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”, în prezenţa autorului, a consemnat aici nu doar o prezentare cronologică a faptelor, ci a reuşit să surprindă şi spiritul citadin al Bistriţei unde saşii excelau în organizarea de maialuri, întreceri de tir, gimnastică şi drumeţii şi unde sportul devine şi un element al identităţii – a remarcat prof. dr. Gelu Buta, invitat să vorbească despre volumul lansat, alături de Gavril Ţărmure şi Andrei Moldovan.
Gelu Buta a rememorat anii de glorie în care “o plimbare de duminică pe Corsoul din centrul oraşului Bistriţa era ca o piesă de teatru. În jurul prânzului, mulţimea ieşită de la biserică sau de la meciul de fotbal al Gloriei se adunau “în colţ, la Tribunal” sau peste drum, în faţa restaurantului Ciocârlia, lăsându-se purtată de mirajul competiţiilor sportive şi articolelor din ziarul Sportul, din care unii recitau pe de-a rostul compunerea şi valoarea echipelor de fotbal de pe întreg mapamondul. Se făceau şi se desfăceau formule de joc, se puneau la cale transferuri de jucători, iar când echipa Gloria pierdea, se aduceau critici vehemente la adresa conducerii clubului şi erau vehiculate nume de înlocuitori. Au urmat ani buni în care echipa de fotbal Gloria Bistriţa va avea urcuşurile şi coborâşurile ei, dominând totuşi, seria a III-a din Liga secundă a campionatului. Echipa îşi va câştiga reputaţia după anul 1989, când, sub conducerea preşedintelui Jean Pădureanu, a vicepreşedinţilor Constantin Sănduţă şi Ioan Horoba, va activa cu rezultate remarcabile în prima Divizie a ţării, cucerind, în anul 1994 Cupa României, după o palpitantă finală cu Universitatea Craiova...".
Profesorul Gelu Buta a evocat şi primul meci internaţional al Gloriei, cu echipa Metropol Brazilia, în august 1962: “Nu ne mai desprindeam de gardul stadionului, privind spectacolul de îndemânare cu mingea al sud-americanilor. Când am ajuns acasă, entuziasmat să le povestesc alor mei despre minunea de pe stadion, bunica îmi arătă o cutie de chibrituri inscripţionată Metropol Brazil, cu autografele jucătorilor pe interior. Surprins, am întrebat-o dacă a fost la stadion... Nu, scumpul meu, fotbaliştii au fost la biserică, să se roage înainte de meci, iar protopopul Iacob i-a binecuvântat!"
Foto: Camil Hosu