Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



GLORIA Gloriei Bistriţa - dezvăluită într-o impresionantă carte dedicată fotbalului bistriţean

29/12/2016 14:49:45 Ioana BRADEA  
Despre primele meciuri ale Gloriei, în primăvara anului 1923, când fotbaliştii se confruntau "cu o nepăsare extremă" din partea publicului sau despre fabuloasele întâlniri ale bistriţenilor “în colţ, la Tribunal” sau peste drum, în faţă la Ciocârlia - s-a discutat ieri, la bibliotecă, la lansarea volumului "Cartea Gloriei Bistriţa.

Poate că puţini vor fi ştiind că, în orăşelul nostru, nu de mult s-a pus bază unui club sportiv românesc cu numele Gloria. Deşi, pe lângă greutăţile începutului, a avut foarte mult de luptat cu o nepăsare extremă din partea publicului românesc, cu toate acestea, echipa de footbal a clubului încă de anul trecut, la toate întrecerile ce le-a avut cu echipe locale şi străine, aproape de-a rândul a ieşit învingătoare...” se scria, în aprilie 1923, în Gazeta Bistriţei.

Profesorul Constantin Sănduţă autorul volumului intitulat “Cartea Gloriei Bistriţa”, lansată ieri la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”, în prezenţa autorului, a consemnat aici nu doar o prezentare cronologică a faptelor, ci a reuşit să surprindă şi spiritul citadin al Bistriţei unde saşii excelau în organizarea de maialuri, întreceri de tir, gimnastică şi drumeţii şi unde sportul devine şi un element al identităţii – a remarcat prof. dr. Gelu Buta, invitat să vorbească despre volumul lansat, alături de Gavril Ţărmure şi Andrei Moldovan.

Gelu Buta a rememorat anii de glorie în care “o plimbare de duminică pe Corsoul din centrul oraşului Bistriţa era ca o piesă de teatru. În jurul prânzului, mulţimea ieşită de la biserică sau de la meciul de fotbal al Gloriei se adunau “în colţ, la Tribunal” sau peste drum, în faţa restaurantului Ciocârlia, lăsându-se purtată de mirajul competiţiilor sportive şi articolelor din ziarul Sportul, din care unii recitau pe de-a rostul compunerea şi valoarea echipelor de fotbal de pe întreg mapamondul. Se făceau şi se desfăceau formule de joc, se puneau la cale transferuri de jucători, iar când echipa Gloria pierdea, se aduceau critici vehemente la adresa conducerii clubului şi erau vehiculate nume de înlocuitori. Au urmat ani buni în care echipa de fotbal Gloria Bistriţa va avea urcuşurile şi coborâşurile ei, dominând totuşi, seria a III-a din Liga secundă a campionatului. Echipa îşi va câştiga reputaţia după anul 1989, când, sub conducerea preşedintelui Jean Pădureanu, a vicepreşedinţilor Constantin Sănduţă şi Ioan Horoba, va activa cu rezultate remarcabile în prima Divizie a ţării, cucerind, în anul 1994 Cupa României, după o palpitantă finală cu Universitatea Craiova...".

Profesorul Gelu Buta a evocat şi primul meci internaţional al Gloriei, cu echipa Metropol Brazilia, în august 1962: “Nu ne mai desprindeam de gardul stadionului, privind spectacolul de îndemânare cu mingea al sud-americanilor. Când am ajuns acasă, entuziasmat să le povestesc alor mei despre minunea de pe stadion, bunica îmi arătă o cutie de chibrituri inscripţionată Metropol Brazil, cu autografele jucătorilor pe interior. Surprins, am întrebat-o dacă a fost la stadion... Nu, scumpul meu, fotbaliştii au fost la biserică, să se roage înainte de meci, iar protopopul Iacob i-a binecuvântat!"

Foto: Camil Hosu

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro