În multe din parabolele lui Iisus, fapta cea mai impunătoare, mai ofensivă, mai dinamică, mai tenace şi mai curajoasă este rugăciunea... Asociem rugăciunea cu imobilitatea corporală şi înclinăm să pierdem din vedere dimensiunea activă a rugăciunii – scria Andrei Pleşu în cartea oferită cadou de Bistriţeanul.ro şi Librăriile Aletheia...
Pentru a primi cadou cartea oferită de Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro – cititorii noştri fideli au fost provocaţi să răspundă la două întrebări relativ simple (La ce parabolă credeţi că se referă pasajul decupat din volumul lui Andrei Pleşu şi Cum poate fi explicată cruzimea împăratului care îi ucide pe cei anterior invitaţi la nuntă?), referitoare la fragmentul de mai jos: Mult mai sângeros, mai neiertător – şi mai greu de explicat – este pasajul în care împăratul, mânios pe cei care i-au ucis mesagerii, ordonă, la rândul lui, uciderea lor şi le incendiază cetatea. Suntem confruntaţi, dintr-o dată, cu un chip răzbunător şi distructiv al celui care conduce ceremonia ospăţului. Nu mai există îndurare, nu mai există „deschidere” totalizantă pentru „buni şi răi” deopotrivă...
Un singur bistriţean s-a încumetat să răspundă la întrebările concursului: domnul Radu Rostaş care a socotit că fragmentul explicativ se referă la „parabola generozităţii egoiste şi a individului umbrit de ea”.
Ceea ce, în aparenţă, poate să pară corect, atâta vreme cât Andrei Pleşu analizează, în fond, nunta fiului de împărat, parabola descrisă de Matei (22, 1-10) şi parabola intitulată Cina cea mare descrisă de Luca (14, 12-24).
La cea de-a doua întrebare cititorul nostru a răspuns după cum urmează: Cruzimea, ca prelungire inconstienta a agresivitatii imparatului, fara a i se putea imputa comportamentul ofensiv, e recanalizata emotional si rational pentru supravietuirea neomenescului. Pentru el, la nivel subliminal, toti indivizii cu care se afla in raport social devin un pericol inchipuit sau real iar singura modalitate de exprimare este, practic, una dintre cele mai sangeroase forme de manifestare ale violentei naturii umane. De altfel, ferocitatea este stigmatizata de virtutile teologale care au figura centrala pe Dumnezeu: credinta, speranta si caritatea.
Fiind singurul cititor înscris în cursa propusă de Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro – ar fi fost culmea să iasă pe locul II, astfel încât cartea scrisă de Andrei Pleşu va ajunge negreşit în mâinile domniei sale.
Nu rataţi, săptămâna viitoare – Zilele Aletheia 2015 cu lansări de carte şi picturi spectaculoase şi deosebite!
Miercuri, 10 iunie, de la ora 17.00 – aveţi la dispoziţie patru lansări de carte: Omul cu inelarul retezat (roman de Icu Crăciun), Anotimpuri istorice (eseuri de Corneliu Florea), Rebreanu în mileniul III (eseuri de Iacob Naroş) şi Viaţa la a doua privire (proză de Doru Săcărea).
Joi, 11 iunie ora 16.30 – Expoziţie de pictură A fost odată ca niciodată
Partenerii evenimentului sunt Centrul Judeţean pentru Cultură, Societatea de Concerte Bistriţa, Asociaţia Odată ca niciodată