O prezență care devine constantă la Festivalul Celtic Transilvania de la Beclean, legată de partea de reenactment istoric, o constituie Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, care ne vor „încânta” cu o serie de prezentări și demonstrații de luptă specifice lumii dacice și cu o poveste inedită a dacilor de dincolo de Carpaţi.
Cine este Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, cum a apărut ea pe scena reenactment-ului românesc și care sunt activitățile pe care aceasta le desfășoară?
Asociația culturală Geto-Dacii din Moldova, reprezintă prima asociație cu activități de reconstituire istorică dedicată perioadei antice din regiunea Moldovei. Este formată din câțiva membri și mai mulți voluntari, care își doresc să redea atmosfera lumii de acum 2000 de ani de pe teritoriul țării noastre. Scopul principal al asociaţiei este promovarea patrimoniului geto-dacic.
În 2014 am participat împreună cu soția mea Delia și fiul nostru Odin, la Festivalul Antic Tomis, pentru ca la finele acestuia decizându-ne să ne implicăm cu trup și suflet, în tot ce înseamnă reconstituirea istorică din România… Fapt care s-a și întâmplat!
Momentan desfășurăm diferite activități, cele mai importante fiind paradele militare și demonstrațiile de luptă. Totodată, avem și pentru publicul larg (la care pot participa atât adulții cât și copiii) activități cum ar fi: antrenamentele cu arme de lemn, tras cu arcul şi aruncatul suliței, lupte pe buturugi, lupte greco-romane, dar și ateliere meșteșugărești: pielărie, pictură, sculptură în lemn.
De unde dragostea aceasta pentru daci și care este povestea dacilor „moldoveni” pentru cei care nu sunt așa de bine familiarizați cu descoperirile arheologice de epocă dacică de dincolo de Carpați?
Dragostea pentru strămoșii noștri geto-daci o aveam de mic copil (când am început să citesc orice carte sau revistă despre daci, dar și când am început să desenez luptători daci în scene de luptă, etc), o pasiune ce a început să se concretizeze încă din anul 2006 (când mi-am făcut un falx de două mâini, o cămașă de zale și o armură de piele cu solzi, pe care le foloseam în „concertele” formației mele); iar acum, dupa 10 ani, dețin o adevărată recuzită, echipamente și armament cât pentru o mică armată de daci.
Pasiunea a luat amploare cu anii, ajungând ca momentan să am o bună parte a corpului meu, acoperit cu tatuaje de inspirație strămoșească/geto-dacică. Cât despre epoca dacică de dincolo de Carpati, voi răspunde cu textul primit de la prietenul nostru Alexandru Berzovan, doctor în Istorie (și care ne ajută, fiind consilierul nostru cu privire la chestiunile istorice):
„Zona est-carpatică a fost unul dintre arealele în care s-a cristalizat civilizația getică a secolelor 5-3 î.Hr. Pentru perioada clasică a Daciei Preromane, în zona Moldovei se cunosc o serie de așezări înfloritoare precum cele de la Brad, Poiana, Răcătău și Piatra Neamț - Bâtca Doamnei. Poziționarea geografică, aproape de Dunare, a făcut ca aceste așezări să fie printre cele mai prospere din întreaga Dacie, impresionând prin numărul foarte mare de importuri, multe dintre ele piese de lux la nivelul Antichității clasice. Acest nivel ridicat de prosperitate a generat o ambianță culturală cosmopolită în răsăritul Daciei. Se remarcă producția de ceramică de lux, inspirată de prototipuri elenistice, dar și numărul impresionant de podoabe, amfore, vase de sticlă, podoabe s.a.m.d. Războaiele de cucerire romane duc la distrugerea așezărilor de pe Valea Siretului și din Carpații Orientali, sudul Moldovei fiind integrat în Imperiul Roman pentru o vreme. Cu toate acestea, populația dacică va continua să viețuiească în așezări deschise, întinzându-se mai ales la est de Siret, întreținând relații comerciale cu Roma. Specifice veacului 3 d. Hr. sunt conflictele dintre carpi și romani.”
Cum s-a integrat și cum se simte asociația voastră axată pe reconstituirea istorică a lumii antice, într-un peisaj dominat de grupuri de reenactment cu vechime, ce aduceți nou în fața publicului iubitor de istorie?
Ne-am integrat mai repede decât ne-am fi așteptat și cred că aceasta s-a datorat faptului că am pus suflet în tot ceea ce am făcut, am muncit și am investit mulți bani ca să ne echipăm cât mai corect din punct de vedere științific. Țin să cred că suntem în relații foarte bune cu majoritatea asociațiilor, dovadă stă simplul fapt că în acest an am participat la toate festivalurile de gen din țară.
Ce am adus nou? Cred ca un plus de imagine, de prospețime și de atitudine.
Sunteți, cred, singura organizație de gen care se poate „exprima” la un nivel de excepție și din punct de vedere muzical. Cum ți se pare combinația între reenactment-ul istoric și muzica rock? Poate fi o rețetă de succes, dat fiind faptul că una dintre premisele Festivalului Celtic Transilvania a fost aceea de a combina muzica de calitate cu istoria, în speță cu reenactment-ul istoric?
Într-adevăr, avem posibilitatea de a ne exprima și prin muzica pe care o facem cu trupa noastră GOD; încă de la începuturile formației am abordat în versuri istoria strămoșească, pentru ca din 2005 să ne axăm mai mult pe strămoșii noștri, geto-dacii. Însă, nu suntem singurii; și în Terra Dacica Aeterna există 2 membri ce activează într-o formație, făcând aceeași chestie ca și noi; mă refer la prietenii noștrii de la Ashaena, care vor fi și ei prezenți anul acesta, pe scenă la festival. Cred că este o combinație frumoasă, muzică și reconstituirea istorică, singura problemă e să reușești să le îmbini pe ambele, să ai timp pentru ambele. Festivalul vostru este unicat tocmai din acest punct de vedere, este singurul din țară, care combină muzica de diferite genuri (populară, folk și metal) și reenactment-ul; și culmea, ați reușit să o faceți extraordinar de bine pâna acum.
Cine vine la festival are ocazia unică de a experimenta și altceva, nu numai un simplu festival de muzică sau doar un festival de reconstituire istorică; are ocazia de a petrece câteva zile „întors în timp”, trăind istoria pe viu; are ocazia să vadă cu ochii săi, să atingă cu mâinile proprii, să probeze echipamente și arme, răsfoind astfel o pagină a istoriei noastre strămoșești, în compania prietenilor, dar mai ales a asociațiilor ce se ocupă de reconstituirea istorică.
Participați pentru a doua oară la festivalul de la Beclean - la ce să ne așteptăm pentru această ediție a Festivalului Celtic din partea voastră?
Da, vom fi pentru a doua oară la rând, la festivalul vostru, și ne face o mare plăcere să revenim la Celtic Transilvania-Beclean, pentru că pur și simplu, iubim cu adevărat locul, festivalul și oamenii prezenți. Participarea pentru prima dată a fost o experiență extraordinară pentru noi și cred că pot afirma cu mâna pe inima, că a fost o dragoste la prima vedere. La festivalul vostru putem afirma că „Omul sfințește locul”; aveți o echipă de oameni „frumoși” cu caracter și inimi mari! Fără să mă laud, cred că suntem asociația de reconstituire istorică cu cel mai rapid progres în privința echipamentelor, a membrilor, etc.
Încă nu avem un an și jumătate, dar experiența din domeniul muzicii de-a lungul celor 22 de ani, ne-a ajutat să închegăm un grup cu un nucleu puternic, compus din membri stabili, devotați și pasionați, un grup de luptători geto-daci uniți sub numele de „Furor Getorum” - Furia Getilor! Cu această ocazie, țin să le mulțumesc că sunt alături de mine și la bine și la greu!
Să stați linistiți, vom veni în număr mare, pregatiți din toate punctele de vedere: și mă refer aici la tabăra antică, care va arăta exact ca în acele timpuri, cu toate detaliile puse la punct; echipați și înarmați până în dinți pentru demonstrațiile/paradele militare, dar și reconstituirea de bătălii - a mai precizat Constantin „Castor” Lapușneanu aka „Zurasieo Tarabostes” pentru organizatorii Festivalului Celtic Transilvania care se va desfăşura în perioada 22-24 iulie la Beclean.