Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  200 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Georgiana Cotutiu: o sarbatoare in fiecare zi. La Scenica.

20/04/2012 16:22:00 Ioana BRADEA  
Cum se pot transpune visele, emotiile, credintele sau mesajele intr-o pictura? Unde sa descoperi frumusetea lumii? Cum curge linia? Cum trece lumina sau umbra prin lucruri? Care este diferenta intre kitsch si opera de arta? Raspunsurile potrivite la asemenea intrebari, dar si multe altele, se pot descoperi la atelierul de pictura Scenica.

Dupa ce a activat ca profesor la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, dupa ce a fost fashion designer si a participat la zeci de expozitii, tabere de pictura si workshop-uri in Polonia, Bulgaria, Germania, Italia si Romania – Georgiana Cotutiu si-a descoperit o noua pasiune: in spatiul generos si luminos al clubului Scenica, in fiecare vineri dupa-amiaza, intre pensule, carbuni, penite, tempera, acrilice, cartoane, tusuri si lut, intre culori, lumini si umbre, cu desenele intinse pe jos, intr-o expozitie inedita, Georgiana Cotutiu le dezvaluie copiilor misterele artelor plastice.

Copiii rasfoiesc albume de arta cu marii maestri din pictura, sculptura sau grafica; au la dispozitie filme documentare si invata cum se priveste un tablou, o fotografie, o reclama sau o ilustratie; sunt impulsionati sa foloseasca argumente atunci cand afirma ca le place o imagine mai mult decat alta; picteaza, modeleaza in lut diverse figurine sau o bombardeaza pe Georgiana cu intrebari de genul „Cu ce merge albastru de prusia?” „Ce sa amestec ca sa-mi iasa verde china?” „Care e diferenta intre rosu englez si vermillon?” sau „Cat de mare este fruntea?”.

Georgiana Cotutiu a povestit, pentru Bistriteanul.ro ca spatiul de la Scenica i se pare cel mai potrivit loc pentru creatie: „e lumina naturala, nu te agreseaza nimic vizual, e atata spatiu incat iti vine sa-ti continui lucrarile si in afara colii de hartie. Cursurile de pictura aduna, in doua grupe separate, copii de patru pana la doisprezece ani. Se spune ca nu reusesti sa faci mare lucru cu un copil atat de mic. Cum nu? E atata emotie in desenul lui! In grupa stART vorbim despre tema propusa, facem asocieri, ajungem sa inventam povesti in jurul temei si ne trezim cu o bufnita, care la inceput era posaca si plina de intelepciune, transformata intr-o o bufnita ghidusa care mai-mai ca-ti propune un de-a v-ati ascunselea.”

Cu cei mari, grupa smART, Georgiana schimba registrul si jongleaza cu linia modulata sau hasura. Cauta, experimenteaza, ajung la portret dupa model sau la natura statica, desen in carbune sau in tus. In cazul copiilor mai mari este vorba de alt tip de discutii, dar aceeasi emotie.

Copiii pun intrebari care-mi iau uneori rasuflarea, dar care ma bucura in asa masura incat i-as tine la dezbatut probleme plastice cu mult peste timpul alocat cursului. Fiecare imi transmite altceva, unii sunt mai calculati, linia lor e mai puternica, altii sunt tematori, le e frica sa nu greseasca, linie sacadata. Altii moduleaza linia., cei mai curajosi. Fiecare lucrare e un drum, un traseu. Asta invatam, in mare la Scenica. Pe langa tehnici si abordari diferite. Rezultatul e unul uimitor de fiecare data. Ma ajuta sa traiesc.”

Ceea ce inseamna, pentru Georgiana, un drum, un traseu de parcurs, o cariera. Dincolo de activitatile in care este implicata la Scenica, Georgiana Cotutiu se straduieste sa-si actualizeze blogul (http://artification.wordpress.com) cat mai des. Chiar daca timpul ei este impartit intre familie si locul de munca, are timp si de pictura.

Cred ca inca mai am curaj in ceea ce o priveste, pentru ca intalnirile noastre au fost profunde si pline de promisiuni. Da, pictez tot timpul. Cand nu ma pot apropia de culori, pictez in gand. Sau cu degetele, am eu un tic, fiecarui deget ii atribui o cifra, o tema, o linie. Am ajuns pana acolo incat mi-am schitat urmatoarea expozitie personala, de la lucrari si dimensiunile lor, pana la asezarea lor in galerie. Cu tot cu afis. Pana ii va sosi momentul, inca pictez... Cand baietelul nostru, Evan, a avut suficienta rabdare ca sa stea la masuta, i-am dat o coala de hartie si un marker si l-am lasat sa isi faca de cap. Si pe hartie, si pe masa, si pe perete.

Inca nu au ajuns la momentul in care sa poata picta impreuna, pentru ca micutul Evan este prea atras de uneltele de lucru ale Georgianei, gusta din culori sau bea din apa pensulelor. Dar este timp suficient si pentru arta, Georgiana Cotutiu nu are ambitii din categoria “copilul meu va face asta sau cealalta”. Dimpotriva. Isi doreste doar „sa se bucure de carti, muzica, pictura si teatru. Asta e baza. Restul constructiei e alegerea lui”.

3501 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro