Astăzi, până la ora 19.00 dar și duminică, până la ora 17.00 – aveți de vizitat o expoziție absolut spectaculoasă organizată în premieră națională și mondială de Asociația Brickenburg! Peste 25.000 de piese lego întruchipează adevărate orașe, scene de luptă din Războiul Stelelor, roboți, planete de gheață și chiar un sat maramureșean!
Organizată în premieră națională și mondială concomitent în trei orașe din România – la Bistrița, Cluj-Napoca şi Brasov – expoziția de la Muzeul Județean cuprinde zeci de mii de piese lego care întruchipează adevărate orașe cu impresionante detalii, lupte între roboți, personaje și avioane sofisticate din Războiul Stelelor și chiar o plantă carnivoră!
„Piesa de rezistență a expoziției este Satul Maramureșean, construit de colegul nostru Grigore Tomoioagă, din peste 15.000 de piese Lego. A muncit vreo patru luni la realizarea acestei creații” a explicat Tony Tocaci, de la Asociația Brickenburg, pentru Bistrițeanul.ro.
Satul cuprinde găini, porci, căsuțe și țărani în miniatură, plugari, oameni care repară un acoperiș sau care taie lemne. Din peisaj nu lipsesc nici celebrele și tradiționalele porți maramureșene sau biserica cocoțată pe un deal! Inclusiv un cuptor la care se gătește mâncare la ceaun a fost surprins de ingeniosul constructor lego.
„O altă creație extraordinară îi aparține lui Robert Munthiu, de doar 15 ani, elev la Liceul de arte „Corneliu Baba”, care a construit o scenă de luptă originală din Războiul Stelelor” precizează Tony Tocaci, explicând că este vorba de o creație modulară de 2.000 de piese cu foarte multe detalii ascunse și în interior.
„Este o expoziție de mai mici dimensiuni, în care ne-am propus doar să testăm trenurile lego care au o viteză foarte mare și o lungime de asemenea impresionantă pentru o construcție lego. Sperăm să impunem și pe plan internaţional „Modelul Românesc” de a organiza asemenea expoziții concomitent în diferite orașe” a mai spus Tony Tocaci care expune de această dată o impresionantă fantezie intitulată „Planeta de Gheață” compusă din vreo 8.000 de piese care au fost asamblate în aproape două luni.
O altă creație excepțională este realizată tot de Tony Tocaci și întruchipează o plantă carnivoră care se mișcă, acționată de o telecomandă și reacționează la senzori de mișcare - încercând să muște mâna care trece prin apropierea sa. În expoziție poate fi admirat și un robot (set oficial Lego) care știe să ocolească diverse obstacole, pentru că el conține cele mai inteligente piese lego, așa-numitele brickuri programabile și mindstorms care pot să determine construcția lego să execute aproape orice.
Și, chiar dacă în acest an organizatorii au renunțat la măsuța cu piese lego destinată copiilor care vizitează muzeul și vor să se și joace și să-și încerce puterile în construcții lego - expoziția este atât defrumoasă iar exponatele atât de impresionante - încât chiar nu merită să ratați acest eveniment!