Cu ajutorul a trei motoare şi aproximativ 1.000 de piese lego – Toni Tocaci de la Asociaţia Brickenburg, Bistriţa a reuşit să construiască un roboţel care ştie să facă ceva spectaculos - din doar 25-27 de mişcări. Minunăţia tehnică a fost prezentată zilele trecute, la expoziţia de iarnă a Asociaţiei Brickenburg.
A fost o simplă jucărie LEGO, un kit oficial dotat cu o parte de electronică şi una funcţională – „Este practic kitul de lego tehnic, se numeşte Mindstorm, costă cam 2.000 de lei şi are un program standard oferit de cei de la Lego, dar pasionaţii i-au găsit alte utilităţi”, a explicat Toni Tocaci, prezentând spectaculosul roboţel ajuns la cea de-a treia versiune, updatat cu servomotoare cu feedback, 8 sau 9 senzori de culoare, ultrasunete şi giroscop.
„Este folosit un senzor de culori şi unul de ultrasunete, şi, în plus, trei motoare – un motor care învârte platforma principală pe care stă cubul, motorul braţului care face mişcările şi un motor care funcţionează pe baza unor senzori de culoare”, precizează Toni Tocaci.
Timp de treizeci de secunde se scanează cubul, iar din 25 – 27 de mişcări roboţelul construit de bistriţeni rezolvă cubul într-un mod spectaculos.
Iniţial, din kitul Lego, bistriţenii de la Brickenburg au construit şi un buldozer care făcea curăţenie pe masă, pe baza unor senzori de culoare, iar zilele trecute, la expoziţia de iarnă a Asociaţiei Brickenburg, Toni Tocaci şi Vlad Marţian au reuşit să asambleze pe parcursul unei zile, roboţelul lego care, pe baza unui algoritm matematic integrat într-un soft, rezolvă un cub rubic oricât ar fi el de amestecat.
Sunt fel de fel de aplicaţii şi programe universitare, pe comandă numerică, unele au integrate modul de wireless, modul de suport USB, bluetooth - practic, nu există limite în imaginaţie, iar constructorii de lego pot să pună în practică aproape orice - conchide Toni Tocaci.
Tradiționala Expoziție de iarnă Brickenburg a fost deschisă la Bistriţa în perioada 3 - 7 decembrie, la Casa Argintarului de pe Dornei nr. 5 fiind organizată de Complexul Muzeal Bistrita - Năsăud, Asociaţia Brickenburg și Muzeul Etnografic al Transilvaniei Mai multe detalii despre exponatele acestei ediţii puteţi citi accesând linkul de mai jos: